Hyppää sisältöön

Strategia pohdintaa

Kolmen viikon kuluttua on taas ostohetki. Minulla oli jonkin aikaa tapana ostaa salkkuuni niitä papereita lisää, jotka ovat tappiolla. Eli niiden markkinahinta on tippunut ostooni verrattuna miinukselle. Menetelmä ei ollut huono, sillä salkun osinkopotti tietenkin kasvoi, kun ostin papereita alennuksella. Tietenkin ostin uusiakin, sillä minulla oli raja kuinka paljon paperin markkinahinnan piti tippua ennen kuin ostin sitä.

Tulin siihen tulokseen, että tällä strategialla en saa riittävästi hajontaa salkkuuni. Ostot keskittyivät liikaa jo salkussa oleviin. Päätin vähentää osinkomäärän laskun riskiä ja ostaa uusi papereita. Suurella hajonnalla minun ei tarvitse pelätä, että joku suurista salkkuni osingon tuottajista lopettaisi osingon maksun. Päätös on mielestäni viisas, sillä maailma on täysin ennakoimaton paikka. Näin pidän yllä tehokasta joka kuukautista osinkotuottoani. Kun saavutan sopivan määrän osakkeita, jokun yli 70 kappaletta, niin alan ehkä taas ostamaan oman salkkuni alennusmyynnissä olevia papereita. Paitsi jos on päivän selvää, että salkkuni jotain paperia pitää ostaa lisää.

Jos vertaan osinkotuottoani siihen määrän rahaa, mitä normaalisti olen käyttänyt paperien ostoon, niin osinkomääräni kuukaudessa vastaa noin 25% ostoihin käyttämääni summaa. Eli jokaisessa ostossa saisin 25% rahaa takaisin. Jollakin matemaatikkalla tämä voisi merkitä, että saavuttaisin 25% tuoton NAV arvooni pitkällä aikavälillä. Mutta koska kiihdytysvaiheeseen on mennyt hieman rahaa, niin tuo 25% ei ihan lähiaikona käy toteen. Mutta haaveeni toisaalta on, että alan käyttämään salkuun sijoittamiseen ainoastaan osinkotuottojani lopulta. Saa nähdä onnistuuko.

Olen toistaiseksin nostanut sijoutusmäärääni kaksinkertaiseksi entisestä. Tämä strateginen kiihdytys, jotta saan osinkotuoton nousemaan. Eli yritän kaksinkertaistaa nykyistä tuottoani. Saa nähdä miten käy.

Olen kuitenkin hieman ylpeä saavuttamastani osinkotuotosta. Toisinaan vertailen tuottomäärääni käytettyä rahallista panosta muiden bloggaajien ilmoittamiin panoksiin. Verrattaessa ostoihin käyttämääni rahamäärää osinkotuottoon, olen käyttänyt rahaa murto-osan moneen muuhun verrattuna. Vastakohtana todennäköisesti on, että joudun tekemään enemmän työtä osakkeiden valinnan kanssa. Hei, tämä ei merkitse, ettei valinnanvaraa olisi. Valinnanvaraa on niin paljon, että ei oikein tiedä, mihin sijoitaisi. Enemmän työtä merkitsee, että osaa ajoittaa ostokset oikeaan hetkeen. Esimerkkinä otan vaikka AT&T:n, jonka ostamista harkitsin jossain vaiheessa. Paperin kurssi tai osinkomäärä eivät kertaakaan ajoittuneet oikein ostohetkien kanssa. Aina oli joku parempi ehdokas. Eli käytän vertailuun paljon aikaa, enkä valitse paperia mieliteon vallassa. Tavoitteena on hyvä osinkotulo - eli salkkuni keskiarvoprosentti on 8% paikkeilla. Jos ostan pienituottoista paperia, kuten AT&T, niin perusteena pitää olla tuotto muilla kuin osinkopuolella hyvä tai että osinkotuotto selkeästi olisi nousussa hintaan nähden riittävästi.AT&T on enemmän paikallaan viilaava paperi kuin todellinen tuottotehdas.

Kyllä, en kerro millainen on salkkuallkokaationi, enkä kerro miten paljon saan tuottoa. Mielestäni rahasummilla kehuminen on typerää. Vaikka salaa ylpeilen tuloksillani, niin en kuitenkaan pidä omaa tulostani niin merkittävänä ja isona, että haluaisin esitellä sitä. Pidän pienen riemuni enemmin sisälläni. Omaisuuteni on aika keskivertoa - ei mitenkään merkittävä.

Kerrytän tällä hetkellä osinkoa salkkuuni. Minulla oli ennen tapana käyttää osinkotuottoani ostoksiin joka kuukausi, mutta päätin, että muutan tapaani ja kerään sopivan määrän rahaa salkkuun ensin ja käytän summan kokonaisuudessaan yhteen paperiin. Kahden kuukauden kuluttua tästä hetkestä osinkotuotto vastaa normaalia kertaostosta. Olen jo pyöritellyt päässäni, miten rahan sijoitan. Ostanko Kanadalaista osaketta, vai käytänkö rahat Europpalaiseen rahastoon? Ostanko uudelleen sijoittavaa rahastoa vai osingoa maksavaa rahastoa. Jos ostan ETF:ää, niin kannatan hieman enemmän osingoa maksavaaa irlantilaista rahastoa.

Minulla on ksksi kuukautta aikaa miettiä tätä.

Tai menenkö veikeäksi ja oikeasti sijoittaisin johonkin paperiin Japanin pörssissä. Entä jos alkaisin sijottamaan osinkovoittojani jeni-maan osakkeisiin?

Kanada voisi olla turvallisin valinta.

Tällaisia ajatuksia tällä kertaa.

Jännä päivä muuten. Nasdaq on menossa puoli prosenttia alaspäin ja salkkuni USA-paperit ovat menossa ihan vastakkaiseen suuntaan. Kun valitsee paperinsa oikein, niin voi useinkin pohtia, miten yksinkertaista on voittaa indeksi. Ja tänään oli tietenkin myös yksi tämän kuun monista osinkopäivistä. Hyvä kuukausi.

Huonoina kuukausina voi huokaista, niitäkin mahtuu elämään.

Kommentit

Comments powered by Disqus