Hyppää sisältöön

Taloudelliset vaikutukset

Viime aikoina on toitotettu mm K-viruksen taloudellisia vaikutuksia ja ihmetelty, mikseivät markkinat juurikaan ole reakoineet negatiivisesti virukseen. Kaikken raflaavin otsikko, jonka olen nähnyt kirkui, että jos K-virus aiheuttaisi pandemian, niin tulisi saman tien taantuma.

Miettikää hieman, aiheuttiko sikainfluenssa aikoinaan taantuman? Ei tainut aiheuttaa.

Jos K-virus aiheuttaa pandemian, niin se tulee käyttäytymään kuten normaali influenssa. Tämän hetkiset faktat taudista ovat: 81% sairastaa taudin lähinnä nuhakuumeena jos sellaisenakaan. 14% on saanut keukokuumeoireita ja 2% on kuollut tautiin. Tauti on tarttunut herkemmin yli 50 vuotiaisiin. Alle 20 vuotiasta sairastaneita on alle 2%. Yhtään lasta ei ole kuollut tautiin. Tässä on ero verrattuna influenssaan. Lapset voivat sairastua influenssaan ja olla vaarassa. Koska näin ei ole K-viruksen kanssa, voidaan suoraan epäillä, että K-virus on melko harmiton tauti.

Mietintää voiko edes kuvitella, että Koronavirus oikeasti vaikuttaisi merkittävästi talouteen.

Tämän hetkisen tiedon mukaan Korona-virus ei ole kovin herkästi tarttuva tauti. Se kuulostaa enemmän tai vähemmän normaalilta influessalta. Kiinassa on väestön määrä jotain 1,29 - 1,37 miljardin välillä. Tavallinen influenssa iskee ehkä noin 10% väestöstä. Kiinan antamien lukujen perusteella Korona-virus ei ole vielä edes iskenyt promilen osiin väestöä. Eli sen pelkoluokitus ei tällä hetkellä edes yllä influenssan tasolle. Sikainfluenssakin oli kovempi tauti kuin Korona-virus ja sekään ei oikeastaan vaikuttanut talouteen muuta kuin joko positiivisesti - ihmiset hankkivat turhaan kaikennäköisiä suojajuttuja - tai negatiivisesti turhan paniikin kautta.

Jos K-virus saavuttaisi influenssan tason, niin silloinkin se voisi aiheuttaa vain osan työväestön poissa olon töistä. Eli taloudellisesti vaikutus olisi ainakin omasta näkökulmastani olematon. Ja tämän seikan osaavat osakemarkkinatkin laskea.

Koska kyseessä on tauti, joka on tähän mennessä tappanut noin 2 % sairastuneista - ja suurin osa on ollut vanhuksia, niin on epätodennäköistä uskoa, että tauti pysäytti työpaikkojen toiminnan - mutta eräs vaara tässä koko hössötyksessä on. Liiottelijat, paniikinlietsojat ja paniikkia voimistava media ovat saaneet aikaan kuvitelman, että tilanne on pahempi, mitä se onkaan.

Tähän mennessä olleet vaikutukset talouteen eivät ole suoranaisesti johtuneet Korona-viruksesta vaan enemmän Korona-viruksen pelosta. Tehtaiden sulkeminen, erillaiset eristystoimenpiteet ja vastaavat ovat aiheutaneet kitkaa Kiinan ja muun maailman kaupankäynnissä. On hyvä kysyä, ovatko nuo toimenpiteet oikeasti vaikuttaneet K-viruksen leviämiseen, vain ovatko ne olleet enemmänkin tilanteen liioittelua. No se on totta, että Kiina ainakin näennäisesti on huolissaan kansalaisistaan, jota voi pitää hyvänä asiana. Ja tehtaat ja muut kaupan ongelmaa aiheuttaneet palvelut alkavat taas pian toimimaan ja talous lähtee taas eteenpäin kuten ennenkin. Vaikutus kokonaiskuvaan on olematon. Kyseessä on tauti, jonka voima häviää sitä mukaan, kun sairatuneet paranevat ja vastustuskyky kasvaa väestössä itsestään. Kaikki vaikutukset ovat hyvin lyhyt aikaisia talouden historian kannalta.

Johtopäätös.

Jos kurssit laskevat ihmisten pelkojen takia, se osoittaa ainakin yhden asian. Markkinat eivät ole tehokkaat, vaan ne ovat riippuvaisia ihmisryhmien hetkellisistä tuntemuksista ja muodin oikuista. Tehokkaat markkinat eivät edes hetkahtaisi K-viruksesta, koska ne tietäisivät, ettei virus ole mikään uhka taloudelliselle toiminnalle.

Eli henkilökohtaisesti käyttäisin tilannetta hyväkseni mahdollisia markkinapaniikkitilanteita ja ostaisin arvopapereita lisää. Vain melko naivit piirit voivat pitää K-virusta todella uhkana talouden toiminnalle. Influenssa virus on suurempi uhka taloudelle kuin K-virus tällä hetkellä. Ja oikea uhka taloudelle on merkanttilismi ja tullirajojen rakentamiset ja muut kaupan esteet - ja kauppasodat. Ehkä K-virus onkin nyt hyvässä paikassa, jotta voidaan peittää Kauppasodan vaikutuksia talouteen. Ja Kauppasodan uusi vaihe on pian taas jatkumassa.

Kommentit

Comments powered by Disqus