Hyppää sisältöön

Tammikuun puoliväli 2020

Vuoden alku on ollut aika vauhdikas pörssimaailmassa. On ollut kovaa kurssinousua. On ollut positiivisi uutisia. On ollut ennustelua laman välttämisestä. Maailman talous ei näytä olevan kovin paljon hidastumassa. Inflaatio on pysytellyt tutussa 0,7% uomassaan.

Tammikuu ei ole parhaita osinkokuukausia. Joulukuussa tekemäni myynnit ja ostot yrittivät vahvistaa tammikuun asemaa osinkosalkkuni osuuksien jakautumisesssa, mutta fakta on, että tammikuulle ei osu kovin monen turvallisen ja korkean osingon jakajan maksupäivät. Hieman samanlainen kuukausin kuin marraskuu. Salkkuni arvo on kyllä noussut huomattavasti kovempaa vauhtia kuin osingojen määrä tässä kuussa.

Tammikuisia haaveita.

Osinkosijoittaminen on hiljaista rakentamista. Kiirettä ei ole. Hieman kadun Big 5 Sporting Goodsin osakkeiden pois myymistä salkustani, sillä kuten oli odotettavissa yhtiö on taas noussut syöksysuhdanteesta voittosuhdanteeseen. Toisaalta kyseessä oli osingoaan huomattavasti alentanut yritys ja tappioksi myyminen oli minulle varsin hyvä taloudellinen veto verotusta silmällä pitäen. Olen miettinyt ostanko yhtiön osakkeita takaisin, mutta ehkä joku päivä, kun osingon koko on taas kasvanut mielummin kurssilaskun seurauksena. Varmaa on että BGFV osakkeen hinta tulee laskemaan taas voimakkaasti.

Olen muutamana päivänä ollut avaamassa yhdellä suomalaisella rahastoyhtiöllä tiliä rahastosäästämistä varten. En ole vieläkään myynyt tyhjäksi kakkossalkkuani, vaikka sitä vahvasti suunnittelin. Vaikka salkun tyhjentäminen voisi olla taloudellisesti viisas veto, niin se ei kuitenkaan ole pakollinen.

Luin jutun miten kela aikoo rokottaa osinkotuotosta niitä opiskelijoita, joilla on osakesäästötili. Pohdin itsekseni, miten kela tietää tilille tulleesta tuotosta, jos sitä ei kerrota esim. verottajalle. No en ole tutustunut osakesäästötiliin liittyvistä yksityiskohdista, mutta pakosta tulee mieleen, että opiskelijoiden pitää itse rapostoida asiasta kelalle.

En tiedä, eikä oikeastaan kiinnostakaan. Olen sitä mieltä että rahastosäästäminen joko ETF-papereihin tai indeksirahastoihin on se menetelmä, jolla kierretään Kelan silmät parhaiten - jos opintotuki on tärkeä. Itse en ole minkäänlainen osakesäästötilifani, kuten on blokissani tullut jo ilmi. Suurimmaksin osaksi tähän mennessä kylmät faktat tilin ominaisuuksita ovat pikku hiljaa tuleet esiin. No jokaisen pimeän pilven reunalla on myös kultaa vähän.

Salkun liikkeet.

Pitkäaikais säästämisessä on se hyvä puoli, että ajan myötä näkee miten arvoltaan ihan pohjalukemiin tipahtaneet yhtiö nousevat pohjalta ylös. Australialainen ADACEL TECHNOLOGIES LIMITED (ADA) oli viimeisin tämän hattutempun tekijä salkussani. Todennäköisesti odotan kun yhtiön kurssi on noussut. Jos yhtiö ei ala maksamaan taas osingoa, niin myyn paperin pois ja sijoitan sen toiseen australialaiseen yhtiöön. On hämmentävää, miten paljon hyviä ehdokkaita löytyy tuolta matereelta.

Yksi mielenkiintoinen liike olisi sijoittaa singaboren pörssiin. Mutta olen yhä hieman skeptinen tuosta paikasta, sillä pienen valtion tapahtumiin on vaikea päästä kiinni. Toki pelkkään indeksiin sijoittaminen kiinnostaisi minua myös, mutta singaboren pörssi ei valitettavasti taida olla kovin hyvä paikka osinkosijoittajalle, mutta kiinnostava paikka arvoon sijoittajalle.

Pörssi-indeksit ovat olleet tasaisesti nousussa maailmalla, joka on tietenkin nostanut oman salkkuni arvoa. Toki yhä kasvava osinkotuotto ja varojen uudelleen sijoittaminen on jo alkanut näkyä. Joukkovelkakirja-ETF:ien osuuden nousu uudelleen sijoittamisen seurauksena tulee todennäköisesti huomattavasti rauhoittamaan salkkuni liikkeitä.

Jatkan osinkotuoton kasvattamista. Muutaman vuoden päästä uskon tuottoni olevan jo kovempi kuin vuokratuloni ja oikealla sijoitusten hajautuksella pystyn hyödyntämään monenlaisia tuoton lähteitä, enkä ole vain kiinni yhdessä lähteessä. Hajauttaminen on aina mielekkäämpi toimenpide kuin keskittäminen.

Kommentit

Comments powered by Disqus