Hyppää sisältöön

Cape

Cyclically adjusted price-to-earnings ratio eli Cape tai P/E 10 on eräs tapa yrittää ennustaa tulevaisuutta tai arvioida, mitä tulevaisuudessa tapahtuu. Itse en kovasti usko P/E lukuun, mutta Capen avulla ymmärtää, miksi P/E luvulla on myös paikkansa osakemaailman ymmärtämisen kannalta.

P/E luku kertoo, miten ihmiset arvostavat jotain yhtiötä. Mitä suurempi P/E luku on, sitä suurempi ero on osakkeen kurssilla verrattuna yrityksen tuottoon. Näin ollen voisi päätellä yrityksen olevan mahdollisesti yliarvostettu - eli mikäli uskoo siihen, että kurssin ja tuloksen pitäisi olla synkronoitu toisiinsa.

CAPE

Cyclically adjusted price-to-earnings ratio eli Cape luku lähtee siitä oletuksesta, että osakkeen arvolla ja yhtiön tuotolla on korrellaatio. No, niin kauan kuin ihmiset arvostavat yhtiöitä näiden julkaisemien tulosten perusteella, tämä ajatus on fakta. Yrityksen tulos pitkällä aikavälillä kertoo onko yritys menossa konkurssiin vai ei. Yrityksen tulos antaa myös osviittaa, millä tavalla yritys tulevaisuudessa maksaa esimerkiksi osingoa. Näin ollen on turha miettiä, eikö osakkeen arvolla ja yhtiön tuotolla olisi korrelaatiota, koska ihmiset omalla kaupankäynnillään varmistavat korrelaation olemassa olon.

Taustaa CAPEsta löytyy mm. tätä kautta

https://www.starcapital.de/en/research/stock-market-valuation/

CAPEN merkitys

CAPE kertoo mahdollisesta yliarvostuksesta - Eli suurten pörssiromahdusten kohdalla CAPEn arvo on ollut todella korkea. Osakkeiden hinnat suhteessa siihen, miten yritykset tuottavat todellisessa maailmassa ovat noina aikona olleet korkeat, eli odotukset todellisuutta suuremmat. Sinänsä jos osakemarkkinat eivät ole suoraan sidoksissa yrityksen tuottoon kuin osingojen kautta. Eli itsessään P/E suhteen korkeat arvot eivät aiheuta minkäänlaista kuplan puhkeamistilannetta.

Ihmiset aiheuttavat romahdukset. Tai ihmisten ohjelmoimat järjestelmät.

CAPE kertoo siis ihmisten mahdollisesta käyttäytymisestä. Kun CAPE arvo on vaarallisen korkealla, on mahdollista että markkinat ns. romahtavat, eli kurssit tulevat alas, koska ihmiset alkavat miettiä mm. P/E arvoa. Ihmisen käyttäytyminen on hyvin ennustettava ominaisuus, joten arvojen ollessa korkealla käyttäytyminen on ollut ennustettavissa. Tätä kirjoitettaessa Suomen CAPE luku on 32, joka on vain hitusen USA lukua pienempi.

Tarkoittaako tämä romahdusta?

Tällä hetkellä on ns. nousukausi ja yritysten tulokset paranevat. CAPEN mukaan on kaksi tapaa, millä uhkakuva korjaantuu. Yritysten tulokset paranevat tai kurssit laskevat. Nousukaudella yritysten tuloksilla on tapana kulkea ylöspäin.

Miten CAPE lasketaan

CAPE on sama kuin 10 vuoden vuosittaiset EPS arvot, jotka on korjattu kuluttajaindeksillä. Arvoista otetaan keskiarvo, jolla jaetaan kohteen sen hetkinen arvostustaso. Eli jos vaikka haluaa laskea oman salkun CAPE arvon, niin pitää tietää kaikkien osakkeiden vuosittaiset EPS arvot, laskea niistä salkulle vuosittainen EPS - keskiarvoisuus on paras menetelmä - ja tämän jälkeen jakaa salkun arvo saadulla EPS arvolla.

Laskelman vaiken kohta on saada EPS arvo 10 vuodelle kokoon. Mutta laskennan jälkeen tiedät, miten maailma arvostaa salkkuasi - eli onko mahdollista, että salkkuun iskee pian kurssien alasmeno. Toki salkun P/E kertoo myös jotain muiden mielipiteistä salkkusi sisällöstä.

CAPElla ei juuri ole merkitystä osinkosijoittajan elämässä - enemmän osinkosijoittajalle tärkeää tietoa on maailmantalouden tila. Eli onko menossa lasku vai nousukausi. Miten yritysten toimintaympäristö toimii ja niin edelleen....

Kommentit

Comments powered by Disqus