Hyppää sisältöön

Hämäävä ROE-käsite

Roe on tuttu termi monelle. Se tarkoittaa oman pääoman tuottoa, eli kuinka paljon tuottoa on kertynyt pääomalle. Tavallaan ROE kertoo investoinnin kannattavuudesta. Mikä ROE:ssa sitten oikeasti on hämäävää. ROE:lle löytyy kaksi lähestymistapaa ja usein arvon kertomisen yhteydessä ei vaivaannuta tarkemmin kertomaan kummasta lähestymistavasta on kysymys.

Eri versiot ROE mittaluvusta.

Roelle on olemassa kaksi erillaista kaavaa eli

..math:

ROE = \frac{NetIncone}{Equity}

ja toinen näkemys, joka on käänteisarvo tälle.

..math:

ROE = \frac{Equity}{NetIncome}

Näillä kahdella menetelmällä on selkeä ero. Yleensä ROE% lasketaan esimmäisen kaavan mukaan:

..math:

ROE% = \frac{NetIncone}{Equity}*100

Todennäköisesti tämä kaava onkin tullut käyttöön, koska tuoton kertymistä voi kuvata tehokkaasti prosenttiarvolla. Mutta silti ROE:n kaavaksi ehdotetaan myös jälkimmäistä kaavaa, joka voi tietyissä tilanteissa sekoittaa taloustietoja lukevan pään, sillä nämä kaksi kaavaahan ovat toistensa käänteislukuja. Niiden tulkinta on täysin erinlaista.

ROE%:sta mainitaan, että sen on syytä olla riskitöntä korkoa suurempi - tämä on varsin helppoa nykyään, sillä korot ovat negatiivisen puolella. Toinen toteamus ROE% on että sen olisi ihan hyvä olla ainakin 10% yläpuolella - 20% on erinnomainen ROE%.

ROE-arvojen kanssa kannattaa olla tarkkana tai laskea ne itse, niin saa juuri ne arvot, joita toivoo haluavansa. Sillä tarkkasilmäinen havaitsi, että edellä oli mainittu kolme suhkot virallista ROE tunnusluvun laskentamenetelmää.

Kommentit

Comments powered by Disqus