Hyppää sisältöön

MACD

Tekninen analyysi kertoo lähitulevaisuudesta paljon enemmän kuin yhtiön taloudellinen tieto. Yksin näppäristä teknisen analyysin välineistä on MACD, jonka tuottaman luvun perusteella voi havaita onko paperi laskutrendissä vai nousutrendissä ja onko trendi muuttumassa. Pitkäaikaisessa osinkosijoittamisessa tämä luku ei ole kovin tärkeä, mutta jos haluaa sijoitella lyhytaikaisesti ja kerätä voittoa kurssin aaltoilulla, niin silloin MACD auttaa lyhytaikaisen tulevaisuuden arvaamisessa. MACD ja pitkä aikaistrendin liikettä katsellessa voi hieman saada osviittaa, miten kanssa sijoittajat arvostavat yhtiötä ja millaisissa kohdissa kannattaa laittaa lyödä vetoa nousevan kurssin puolesta.

MACD siis on yksi kurssikaupan vedonlyöntiä auttavista suureista - pitkä aikaisessa sijoittamisessa sillä korkeintaan voi katsella hienoa pistettä sijoituksen aloittamiseen - muuten se on täysin hyödytön.

/galleries/macd/macd.png

MACD peruskäyrä.

MACD peruskäyrän laskenta on suoraviivainen tapahtuma. Kaikki alkaa laskemalla EMA:n eli Expontial Moving Averagen. Laskenta-ohjelmissa kuten libreoffic calc tai excel tämä tapahtuu laskemalla ensin vaikka 12 päivän aineistosta keskiarvon. Tämän jälkeen kolmannestatoista päivästä aloitetaan EMA:n laskenta. Esimerkit on tehty libreofficella, mutta ne voi yhtä hyvin toteuttaa excelissä. Esimerkkinä käytetty yhtiö on INTEL.

/galleries/macd/keskiarvo.png

Kaava on =KESKIARVO(A2:A12)

Tämän jälkeen voidaan laskea 12 päivän EMA

/galleries/macd/EMA12.png

Käytetty kaava on keskiarvon jälkeisellä rivillä =A15*(2/13)+C14*(1-(2/13))- Jos tässä kohtaa haluaa laskea monilla eri EMA arvoilla, niin 2/13 ja 1-(2/13) arvot voi laittaa omiin muuttujiinsa ja ovelasti säätää jakoarvoa halutun mukaisesti, niin voi seurata EMAN vaihtelua eri määrillä päiviä. Periaatteessa kuitenkin keskiarvon lähtöarvon pitäisi olla päivien määrän mukaisessa kohdassa - tässä kohtaa 12 päivän kohdalla. Jätän tämän ongelman kuitenkin lukijan pohdittavaksi. Sen pystyy tekemään sekä libreofficella että excelillä kun hakaa macroja.

Kun olemme saaneet 12 päivän EMA:n niin nyt voimme harjoitella samalla laskentataulukolla vielä 26 päivän EMA:lla.

/galleries/macd/EMA26.png

26 päivän laskentaan käytetään keskiarvon saamisen jälkeen kaavaa. =E29*(2/27)+F28*(1-(2/27)).

Kun 26 päivän arvo on laskettu, niin lasketaan MACD:n peruskäyrän arvot.

/galleries/macd/perus.png

Eli MACD peruskäyrä on EMA12 - EMA26.

MACD signaalikäyrä.

MACD signaalikäyrä on kierosti 9 päivän EMA MACD peruskäyrästä.

/galleries/macd/signal.png

MACD tulkinta

MACD:n tulkinta on suoraviivaista. Kun signaalikäyrä ja MACD ristiävät, niin kurssin trendissä on tapahtumassa muutos. Jos MACD on negatiivisella, niin trendi on yleensä laskeva, mutta jos signaali on erin merkkinen kuin MACD niin trendissä on jo tapahtunut muutos. Positiivinen MACD tarkoittaa usein positiivisella olevaa trendiä. Trendin suunnan muuttuessa kestää hetken ennen kuin etumerkki muuttuu, tuona aikana on huomattava signaalikäyrän ja peruskäyrän välinen arvo eron muutos. Eli jos ennen suurempi peruskäyrä on nyt pienempi kuin signaalikäyrä, niin trendin suunta on muuttumassa.

/galleries/macd/trendisuunta.png

Kuvassa on kohta taulukossa, jossa nouseva trendi on muuttunut laskevaksi. Ensin MACD perusarvo muutuu negatiiviseksi, mutta signaali on yhä positiivinen. Jos trendi jatkuu laskevana lopulta myös signaali muuttuu negatiiviseksi. Laskeva trendi alkoi jo paria päivää aikaisemmin kuin MACD perusarvo muuttui negatiiviseksi, joten myös vertaamalla signaali arvoa ja MACD arvoa näkee muutoksen - kun MACD arvo laskee alle signaalin arvon, niin trendin suunta on vaihtumassa. Toisaalta jos tapahtuu toisin päin, niin nousutrendi on alkamassa. Nopea voi ostaa option nousutrendin alkukohdassa ja katsoa saako voittoa :). Kannattaa muistaa että optiokauppa ei oikeasti ole niin edullista miltä se tuntuu. Optiota ostaessa pitää olla myöhemmin myös tarpeeksi rahaa osakkeiden ostoon, jotta voi kerätä voittonsa. Eli usein voi olla parempi ratkaisu ostaa vain osaketta itseään.

Kommentit

Comments powered by Disqus