Hyppää sisältöön

Tyventä

Osakemarkkinoilla on omasta mielestäni ollut melkoisen rauhallista viime aikoina. Tietenkin näkemykseni on subjektiivinen, sillä tietystä näkökulmasta markkinoilla ei koskaan ole rauhallista. Mutta tarkoitan, että salkussani ei ole tapahtunut mitään kovin dramaattista viime aikoina. Viimeisin draama keskittyi Medical Facilities Corpin osingon laskuun, joka tavallaan oli tappio osingon tuotolle, mutta myös mahdollisuus salkun vähäisemmällä merkityksellä olevalla arvon tuotolle.

/galleries/kuvia/Tiimalasi.svg

Kuten olen blogissani monesti todennut, salkkuni päätarkoitus on pyrkiä tilanteeseen, jossa salkusta saa pitkä aikaista osinkotuottoa tulevaisuudessa. Toisin sanoen salkkuun on tarkoitus saada paljon arvopapereita, joilla on tai joilla mahdollisesti tulevaisuudessa on osinkotuottoa. Laajalla hajautuksella salkussa on tarkoitus säädellä riskiä, jossa osingon maksaja lopettaa osingon maksun. On hyvä muistaa, että osingon maksun lopettaminen ei tarkoita sitä, että osingoa ei tulevaisuudessa tultaisi maksamaan. Toki tälläisessa tapauksessa voisi myydä yhtiön osakkeet pois salkusta ja vaihtaa ne toiseen osingoa tuottavaan - mutta osingon maksun lopettaminen yleensä merkitsee markkina-arvon laskua, joten myyminen merkitsee osingon saamisen pienemistä pitkällä aikavälillä. Joten katson olevan parempi strategia pitää yhtiön papereita salkussa ja vain yksinkertaisesti katsoa, mitä tulee tapahtumaan.

En suosittele edellä mainittua menetelmään niille, joilla ei ole riskin sietokykyä. Ja haluan korostaa, että riski ja tuotto eivät todellisuudessa ole kiinni toisissaan - jos niiden välillä on korrelaatiota, niin nähdäkseni, jokin aivan toinen asia luo korrelaation riskin ja tuoton välille kuin, että riskistä seuraisi suoraan korkeaa tuottoa. Korkea tuottoon taas voi liittyä korkea riski, mutta se ei merkitse, että korkea riski on sama kuin korkea tuotto.

Näkemyksiä salkkuni tilasta tällä hetkellä.

Salkussani olevista yhtiöistä on monenlaista mielipidettä sijoitusmaailmassa. Tällä hetkellä Reutersin analyyseissä Corus Entertaiment saa täydet 10 pistettä asteikolla 1 - 10. Jonkun aikaa sitten pisteytys oli huomattavasti matalampi. Pisteytys on jaettu osa-alueisiin, joilla kullakin on oma pisteytys. Pisteytysten tulos luo kokonaispisteet. Omasta mielestäni Coruksen tilassa ei ole parantunut muuta kuin velan määrä, joka on laskenut. Luulen siis, että piste 10 liittyy enemmänkin siihen faktaan, että Corus on saanut luvan ostaa omia osakkeitaan melko paljon.

Oli miten oli. Olen Coruksen fanittaja, joten lisäsin yhtiön osakkeita salkkuuni, vaikka vähän aikaa siten pohdin, että voisin myydä ne pois ja ostaa erästä Split Share yhtiötä tilalle. Näkemykseni on, että pitkällä aikavälillä kannattaa joko myydä yhtiö pois salkusta tai ostaa sitä lisää, mikäli osinkotuotto on laskenut. Osinkotuoton laskeminen tarkoittaa suoraan liiketoimintaongelmia, joten tällaisen yhtiön pitäminen salkussa on aina tietoinen riski. Mutta kosko osakemarkkinoille sijoittaminen on yleensäkin tietoinen riski, niin katsoin Coruksen kohdalla parhaana vaihtoehtona itseni kohdalla lisäostot.

Tässä kuussa ostan osinkotuottoa salkkuuni uuden CEF-yhtiön muodossa, samoin joulukuussa. Tammikuussa tarkoitukseni on lisätä joidenkin vanhojen yhtiöiden painoarvoa. Tulevan vuoden tarkoituksena olisi lisätä marraskuun osingon voimakkuutta - eli joko ostaa kesällä jotain Australialaista yhtiötä tai keskittää USA:n markkinoita ja poimia hyvä kvartaalitason osingon jakaja salkkuuni.

Näkemukseni salkkuni tulevasta osinkotuotosta pyörii tällä hetkellä siinä 5% - 6% välillä, joka verojen jälkeen pyörii siellä 3,75% - 4,5% tienoilla puhtaana käteen, Verotuksessa olen karkeasti huomioinut, että osa salkkuni tuloista tulee ETF:stä, joiden veroprosentti on vähintään 30%.

Korkeampi tuottoprosentti vaatii tiettyjen yhtiöiden poismyymistä salkustani ja uusien ottamista tilalle, mutta vaikka voisin myydä nyt ja käyttää häviöt verosuunnitteluun, niin olen päättänyt siirtää tätä mahdollisuutta tulevaisuuteen. Haluan myös nähdä tulevaisuudessa miten osingon tiputtajien tulevat osingot tulevat vaihtelemaan.

Millainen ympäristö tätä kirjoittaessa oli.

Tätä katsausta kirjoittaessani Kiinan ja USA:n kauppasota jatkuu edelleen. Ei ole todellisuudessa mitään merkkejä, että se olisi lientymässä. Toisaalta kauppasodan vaikutukset pörssikursseihin ovat melko laimeat.

Britania kulkee kohti ylimääräisiä vaaleja, joiden toivotaan tuovan ratkaisuja Brexit- ongelmiin. Olen veikannut sopimuksetonta eroa vuosi sitten ja britanian hallintotavan perusteella voisin yhä veikata asiaa. Mutta jossain määrin vaihtoehto voisi olla koko brexitin peruuttaminen. Mutta eiköhän tulevaisuudessa nähdä, mihin tämä jännitysnäytelmä päättyy.

Jonkinlaien taantuma on lähenemässä, jonka huomaa myös siitä, että monta vuotta noususuhdanteessa olleet osinkotuotot ovat nyt monella yhtiöllä laskusuhdanteessa. Kilpailu on koventunut, vaikka ympäristö ei välttämättä ole juuri muuttunut. Eli ihmisten raha kulkee halvempia asioita kohden, ja tämä aiheuttaa yrityksillä tuottojen laskemista. Edellinen oli oma näkemykseni eikä sitä kannata noteerata mitenkään todelliseksi näkemykseksi.

Media ja Analyytikot liikkuvat yhä katsellen yhtä hetkeä pörssimarkkina-aallokossa. He eivät kyken näkemään tulevaisuuteen, joten selkeästi kannattaa maalata mustia pilviä mielummin kuin auringoisia. Sanotaan että pessimisti ei pety. Lisäksi pessimismi myy paremmin kuin auringoisuus. Kuka nyt haluaisi auringoista ihmistä uskoa?

S&P saavutti jälleen ennätyslukemansa. Uskoisin S&P indeksin olevan hyvin kannattava sijoituskohda, vaikka nyt tapahtuisi suuri romahdus. Inflaatio yhdysvalloissa on kuitenkin noin 2% luokkaa, ja rahan arvo on laskenut sen ylipainattamisen takia. On vaikea uskoa, että tällä menolla kurssit eivät edelleen nousisi, vaikka eteen tulisi jonkinlainen lama. Melko harvoin jos koskaan näkee trendikäyriä, jotka ovat oikeasti inflaatiokorjattuja. Tai niissä tutkittaisiin ostovoimaa inflaatio lisäksi. Kun niin moni hokee, että kyllä ne kurssit laskevat, niin itse sanoisin että noin 100% varmuudella kurssit ovat nousemassa jollain aika välillä. Uutta S&P:n ennätystä odotellessa...

Kommentit

Comments powered by Disqus