Hyppää sisältöön

Vaikuttaminen

Ihminen on sosiaalinen olento. Me vaikutamme koko ajan toisiimme tavalla tai toisella. Koulussa pyritään vaikuttamaan maailmankatsomukseen. Yhteiskunta yrittää saada meistä omia normejaan kunnioittavaa. Ystävät yrittävät muokata meistä ryhmään sopivaa.

Olemme jatkuvasti erillaisen vaikuttamisen ja manipuloinnin kohteena.

On siis aika selvää, että osakemarkkinoilla on jatkuvaa vaikuttamista. Osakemarkkinoiden manipulointi on ainakin yleisesti eri valtioissa laitonta. Periaatteessa keinotekoisesti ei saa yrittää pumpata hintoja ylös. Lisäksi suoranaisten valheiden levittäminen osakemarkkinoilla on kielettyä.

Mutta osakemarkkinoihin vaikuttamisen estäminen laajamittaisesti on täysin mahdotonta, sillä markkinat ovat osa ihmiselämää ja ihmiselämään kuuluu vaikuttaminen ja vaikutusten vastaanottaminen.

Itse haluan pitää neutraalia linjaa. En halua suoranaisesti ottaa kantaa, mihin ihmisten pitäisi sijoittaa, vaikka olenkin osinkosijoittaja. Jokaisen ihmisen pitää sijoittaa tavalla, mikä on hänelle sopivaa. Jokaisen itsensä pitää etsiä tiensä itse.

Jos haluaa tulla vaikutetuksi eli mennä ns. sijoitusneuvojan puheille, on itse tiedostettava riski teolleen. Jos ei ẗiedosta riskiä, kun hyppää vieraan ihmisen ohjattavaksi, niin ehkä ei pidä hypätä osakemarkkinoillekaan.

Osakemanipulointia.

Seuraavaksi joitakin kielettyjä manipulaatiostrategioita.

Osakekursseja voi manipuloida monin kikoin. Päiväkauppiaat ruotsissa harrastivat ryhmänä osakkeiden toimeksiantojen antamista tietyille papereille, ja tämän jälkeen toimeksiantojen perumista. Näin yritettiin saada osakkeen hinta nousemaan. Menetelmä perustuu siihen, että paperin volumi näyttää olevan kasvamassa, joka herättää kiinnostusta ja voi nostaa hintoja.

Hieman samanlainen menetelmä on myydä jotain paperia hyvin pienin erin hyvin matalalla hinnalla. Menetelmällä annetaan kuva, että hinnat olisivat laskemassa. Kun hinnat laskevat, huijari ostaa papereita ja odottaa hintojen nousemista.

Pumppaa ja tyhjennä menetelmä on todellista huijausta. Siinä huijaaja ilmoitaa jollain menetelmällä sijoittajille, että hänellä on sisäpiirin tietoja, jotka johtavat osakkeen hinnan nousuun nopeasti. Kun sijoittajat alkavat suuressa määrin myymään osakkeitaan, voi huijaaja myydä osakkeitaan ja kerätä voittoa kurssin noususta. Tapahtuma yleensä aiheuttaa lopulta kurssin romahduksen, jolloin uhrit menettävät rahansa.

Media ja Bloggaajat.

Medialla on taipumus pitää kaikkia suurempia osakeheilahteluja suurina uutisina, joita täytyy äänekkäästi toitottaa ja usein julistaa niissä olevan maailman romahtamisen merkkejä. Media on suuri vaikuttaja meidän kaikkien näkemykseen, miten raaka paikka osakemarkkinat ovat.

Media on melkoinen tuuliviiri. Media on täynnä erillaisia näkemyksiä omaavia taitavia toimittajia, jotka tuovat näennäisen puolueettomissa teksteissään paljon omia mielipiteitään esiin. Joskus oli sanonta, kaikki mitä on kirjoitettu on luetettavaa; mutta nykyään sanonnan pitäisi olla, kaikkea kirjoitettua on syytä epäillä. Mutta kannattaa muistaa, kukaan ei pysty elämään ilman vaikutetuksi tulemista. Suhtautuu mediaan miten vain, media jättää varman jäljen jokaiseen ihmiseen.

Bloggaajat taas ovat varsinaisia mainostajamanipulojia usein. Bloggaajilla on ehdoton näkemys, mikä on sijoittamisen ehdoton linja. Tietyille bloggaajille ei yksinkertaisesti voi edes kommenteissa mainita, etteivät asiat vain ole yhtä ehdottomia kuin he julistavat. Bloggaajat myös keräävät mainostuloja välittäjiltä, kehumalla heidän palvelujaan. Samaan pahuuteen sortuvat myös tiettyjen välittäjien kanssa sopimuksen tehneet neuvontaan ja analyyseihin erikoistuneet pienet yritykset.

Itse olen huolissanit omien tietojeni validisuudesta usein. Kirjoitan paljon ja innolla, ja joudun korjailemaan omia tekstejäni toisinaan paljonkin. Kaikki mitä blokkaaja kirjoittaa, pitää kaikissa tapauksissa katsoa ymmärtävästi. Blokkaaminen liitty kirjoitushetkeen ja näin ollen bloggaaja voi muuttaa mieltään tai näkemyksiään tulevaisuudessa. Ongelma vain on, että teksti ei ole luonteeltaan katoavaa. Eli omaan kirjoitukseensa kannattaa aina suhtautua tietyllä kunnioituksella. Joku oikeasti voi lukea sen joskus. Itse pidän blogiani melko heitto blogina, joka toimii paljon omien ajatusten selventämispaikkana. Tämä on myös muistinpanoalusta, jonka avulla itse voin työstää ajatuksiani ja muistaa omat ajatukseni myöhemmin.

Sijoitusneuvojat.

Olin kerran eräällä ravintoterapeutilla, joka ei vain oikein hallinnut hommaansa. Hän suunnitteli ihan käsittämättömän ruokavalion minulle - ilmeisesti ideologista syistä. Löysin ruokavaliosta hyviä vinkkejä kyllä, mutta noin kokonaisuudessaan siitä ei juuri ollut hyötyä. Myöhemmin löysin sen oikean ruokayhdistelmän itselleni oppimisen ja erehtymisen kautta.

Suhtautumiseni sijoitusneuvojiin on hieman sama kuin suhtautuminen ravintoterapeuttiin. Jos ihmiseen lopulta tutustuu melkoisen pintapuolisesti - ja ei ymmärrä tämän tarpeita oikein - erehtyy helpolla neuvomaan niitä asioita, jotka omasta mielestään ovat hyviä. Tai mikä pahinta neuvoja vain myy omia tuotteitaan asiakkaalle.

En sano, ettei hyviä ravintoterapeutteja tai sijoitusneuvojia ole, mutta itse välttäisin neuvojaa, joka pyrkii myymään tuotteitaan. Hajauttaminen kannattaa, eli kannattaa ennemmin keskustella useiden sijoitusneuvojien kanssa, lukea asioista teoksia ja tutustua asioihin syvemmin - tieto lisää tuskaa... ja edellinen ei pelkästään viittaa kyseiseen yritykseen (sisäpiirin vitsi).

Eli mitä yritän sanoa on, että siojoitusneuvojat ovat myös ihmisiä. Heillä on ongelmansa ja heikkoutensa. He tekevät paljon työtä alalla ja monet haluavat oikeasti auttaa ihmisiä. Mutta kaikessa kanssakäymisessä ihan kenen tahansa kanssa on hyvä pitää pää kylmänä ja katsella tilannetta ennemmin kuin suoraan hypätä mukaan karuselliin.

Joku muu voi olla viimeisestä lauseestani eri mieltä. Tässä maailmassa voi kyllä menestyä hyvin hyppäämällä heti karuselliin mukaan.

Eli mitä ikinä teetkin elämässä, tee se omien näkemysten mukaan. Voit lukea tekstiäni ja tehdä kuten minä, tai voi tehdä sen kuten Itse haluat tehdä asiat. Olen vahvasti sitä mieltä, että valitse oma tapasi ja älä varsinkaan tee mitään kuten minä. Kiellän jopa sinua tekemästä kuten minä :).

Loppusanat.

Maailmamme perustuu vuorovaikutukseen ja vuorovaikutuksesta oppimiseen. Olemme oppivia olentoja, jotka koko ajan toivon mukaan treenaavat oppimaansa edelleen. Koska elämämme yhteiskunnassa meidän on syytä kunnioittaa toisiamme ja ymmärtää, että emme vain kaikki ole samanlaisia. Pidetään peukkua toistemme puolesta ja kuljetaan eteenpäin tässä elämässä.

Ja muutama pakollinen lause, jotka vain pitää sanoa tähän:

Ja ennen kaikkea - aletaan suunnittelemaan avaruuslaivoja ja rakennetaan kiertoradalle kunnollinen asema, eikä sellaista mitätöntä avaruuskapselia, joka siellä pyörii. Jos tekisimme yhteistyötä, rakentaminen olisi ihan pikku juttu. Ylöspäin on oikea suunta, eikä pyöriminen omassa historiassamme ja siellä jossain omassa mukavuusalueessamme ja rypeminen omissa ideologioisamme.

Kommentit

Comments powered by Disqus