Hyppää sisältöön

Valinnan hetki

Suuri valintahetki. Tutkin ensi kuun ostomahdollisuuksia. Osakepuolella ehdokkaina ovat saksalaiset ENVITEC BIOGAS AG ja MWB FAIRTRADE WERTPAPIERHAND. Kumpikin paperi edustaa osingonjaon raskas-sarjalaisia, joilla kummallakin on kurssi lähtenyt nousuun. Envitecin kurssi nousu saattaa liittyä kasvaneeseen osinkoon. Mutta ei hypätä liian nopeasti uimaan, vaan tutustutaan myös muihin ehdokkaisiin, jotka ovat ETF rahastoja. ISHARE ASIA PAC SELDIV 30 DE on osingon irtoaminen kesäkuun 15 päivä, joka on myös maksupäivä. Tietenkin INVESCO MORNINGSTAR US ENERGY on myös pelissä mukana.

Yksi näistä papereista ostetaan kesäkuussa. Heinäkuussa ostovuorossa on todennäköisesti uusi erä CORUS ENTERTAINMENT INC-B SH, mutta tähän palataan myöhemmin. Olen päättänyt toistaiseksi skipata USA:n osakkeet ja keskittyä Europpalaisiin ja Kanadalaisiin osakkeisiin.

Mutta mennään ensin näihin kahteen osakkeeseen, ENVITEC BIOGAS AG (ETG) ja MWB FAIRTRADE WERTPAPIERHAND (MWP). Ensimmäisenä millaiset trendikäyrät näillä on.

/galleries/valinta/MWB2Year.png

MWP

/galleries/valinta/ETG2Year.png

ETG

Trendikäyrien perusteella pörssi on alkanut luottamaan kumpaankin paperiin viimeaikoina, mutta heilunta ETG kohdalla on suurempaa. Voi olla, että odottamalla ETG tipahtaa taas alemalle tasolla ja osinkotuotto nousee. MWB:n nousu on viime aikoina ollut tasaista ja viittaa melkoisen luottamuksen nousuun. Kummalakin yhtiöllä on osinkotuotto noussut tänä vuonna. Mutta MWB:n kurssinousua ei selitä hetkellinen osinkotuoton nousu, koska kurssi on lähtenyt nousuliikkeeseen jo viime vuoden puolella.

Yhtiöiden nettisivujen osoitteet ovat:

MWB http://www.mwbfairtrade.com/de/home/

ETG https://www.envitec-biogas.de/

Sivuilta näkee, että MWB on osakevälittäjä ja ETG tuottaa biokaasuturbiineja useisiin maihin. Vilkaisin millaisia ura-mahdollisuuksia yrityksissä on. Kooltaan ETG on noin 400 ihmisen yritys ja MWB taas paljon pienempi yritys, jolla ei juuri tällä hetkellä ole töitä tarjolla.

Kun vilkaisee MWB taloustietoja ymmärtää, miksi yrityksen osakekurssi on noussut. Monen epätoivoisen vuoden jälkeen MBV näyttää tehneen oikeaa tulosta viime vuodesta asti. Ja yrityksen yleinen tila näyttäisi olevan yllättäen erinomainen verrattuna edellisiin vuosiin. Kysymys kuuluu, voiko pieneen välitystä tekevään yritykseen luottaa? Huonoa yritysen tilassa on vain Operatiivinen tuotto, joka yhä on miinuksella. Current ratio tällä yrityksellä on niinkin huima kuin 6,67.

ETG:llä EV/EDIBTA on 8,37 ja current ratio 1,84. Lainaa yrityksellä on jonkin verran, mutta ei sen hälyttävämmin kuin lempivertailukohteellani eli Intelillä.

MWB:n kurssikehitys on tasaisempaa kuin ETG:llä, mutta MWB:n ongelma on toimia hyvin herkällä liiketoiminnan alueella. Biokaasu on tulevaisuuden hyödyke, joka melko todennäköisesti kiinnostaa ostajia. Kummankin osakkeen voluumit ovat hyvin matalat. ETG:n kurssikäyrästä nähdään, että odottamalla osinkotuottojen ero voi kadota, sillä osakkeen kurssilla on tapana liikkua suurin sykäyksin. Tämän hetkinen kurssi on piikin huipussa. Kummankin osakkeen osingon irtoamispäivä on heinäkuun alkupuolella. Olen taipuvainen harkitsemaan kummankin ostamista, vaikka silloin ostokulut nouseva normaalia korkeammalle. Käyttäisin normaalirahamäärän, jonka jakaisin kahteen osaan. Tällöin vähentäisin riskivaikutuksia kummankin kohdalla ja voisin saavuttaa maksimivoiton papereista.

Laskin nopeasti onko osinkoista tuleva voitto riittävän hyvä, että se kattaa mahdolliset kulut riittävän hyvin, sekä antaa tuottoa salkkuun riittävästi. Kyllä on. Eli molempien osto kannattaisi.

Tämä päätös tiputtaa kummatkin ETF:t toistaiseksi ostolistalta, siitä huolimatta, että ETF:t antavat tuottoa useammin kuin kerran vuodessa toisin kuin osake-ehdokkaat. Kokonaisverotus osakkeissa on kuitenkin vähän pienempi kuin ETF:issä. Ja ETF:iä tulen ostamaan joka tapauksessa myöhemmin lisää. Kaksi mainittua ETF:ää ovat todennäköisesti mukana myöhemmissä ostotapahtumissa kesän aikana.

Ja vastuuvapaus. Jos matkit minua, niin teet sen omalla vastuullasi. Mielestäni näitä papereita ei kannata muiden hankkia kuin minun. Jos kuitenkin toimit vastoin mielipidettäni, niin teet sen omalla vastuullasi,

Kommentit

Comments powered by Disqus