Hyppää sisältöön

Välittäjät ja liioittelu

Viimeaikoina jotkut välittäjät ovat alkaneet voimakkaasti mainostamaan päiväkaupan autuaalisuutta, eli sitä, miten nopeasti voi rikastua tekemällä päiväkauppaa. Julkisuuteen on nostettu joitakin päiväkauppaa tekeviä esimerkkejä tyypillisen 'sankari' myytin mukana. Vaikka onkin totta, että päiväkaupalla ja onnistuneella nopeatempoisella kurssivaihteluja hyödyntävällä sijoittamisella voi tehdä tuottoa enemmän kuin 'osta ja pidä' taktiikalla - niin on myös totta, että jos lottoaa, niin jos sattuu veikkaamaan ensimmäisellä kerralla oikein lotossa ja saa päävoiton, niin tekee parempaa tulosta kuin päiväkaupalla.

Hieman karrikoivoa toteamus, mutta tuolla voisi alkaa hyvin mainostamaan lottoamisen tehokkuutta ja hakea sankareita, jotka ovat voittaneet lotossa. Eli kyllä onnistuneella kurssien seuraamisella voi tehdä rahaa, mutta sillä tekee myös hyvin rahaa itse välittäjä. Välittäjän kannalta ei ole merkitystä sillä, onnistuuko sijoittaja kaupoissaan vai ei. Välittäjä voittaa aina. Tätä päiväkauppa buumia kannattaa katsella välittäjän näkökulmasta. Mitä enemmän ihmiset alkavat harrastamaan päiväkauppaa tai lyhyt aikaista osta-myy taktiikkaa, sitä paremmin välittäjä lyö leiville.

Voikin kysyä, onko välittäjillä, joille on pakonomainen tarve huudattaa päiväkaupan auvoisuuttaa, kaikki taloudellisesti kunnossa?

Itselläni ei sinänsä ole mitään päiväkaupaa vastaan, mikäli välittäjän hinnat ovat sitä verta laadukkaat, että sitä pystyy todellisuudessa tekemään jo pienelläkin rahallisella panostuksella. Mutta päiväkauppaan liittyy ainakin omasta mielestäni riskejä, jonka takia en suositelisi sitä aloittelijalle. Ja ehdottomasti ruusuiset unet siitä, miten yksinkertaista kurssien aallokossa on liikkua voi unohtaa. Lyhyt aikaisesti kurssien mukana uiminen vaatii hermoja ja kieltämättä myös pääomaa. Mitä suuremoi rahallinen sijoitus, sitä suurempi on mahdollinen voitto. Mitä lyhyempi sijoitusaika ja mitä pienempi sijoitettava rahasumma, sitä suurempi pitää 'kerroin' voittoon olla, jotta saa merkittäviä voittoja.

Päiväkauppa vs. pitkäaikaissijoitataminen.

Olen ennekin blogannut päiväkaupasta. En yritäkään kiistää sitä, että päiväkaupalla voi tehdä lyhyellä aikavälillä rahaa. Mutta todellinen syy miksu itse en tee päiväkauppaa on, että päiväkaupalla myös lyhyellä aikavälillä voi hävitä rahaa. Päiväkauppa vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä ja luonnollisesti joka päiväistä puurtamista ostamisen ja myymisen kanssa - se ammattilaisuutta ja rahallista pääomaa, että voi olla ammattilainen.

Pitkä aikaissijoittaminen? Pitkäaikaissijoittaminenkin voi olla ammattimainen tulon lähde, jos ajatuksen rakentaa oikein ja on reippaasti pääomaa lähteä sijoittamaan. Osinkosijoittamisella tai joukkovelkakirjoasijoittamisella voi luoda itselleen jatkuvaa tuottoa kuukausitasolla ilman että pitää koko ajan kytätä kurssien heiluntaa. Mutta totta, päiväkauppaan riittää pienempi pääoman määrä kuin jos haluaa saada kohtalaisen tuoton osinko/joukkovelkakirjamarkkinoiden kautta. Eli käytännössä monella voi olla para valinta symbioottinen sijoitustapa, jossa haetaan tuottoa osinko- ja jvk-markkinoilta ja tämän lisäksi kvartaalitasolla voi ostaa ja myydä papereita - eli käyttää laajennettua 'päiväkauppaa' jossa pyritään korkeintaan muutaman kuukauden pituisiin sijoitusaikoihin osan salkun yritysten kanssa. Eli lisätään salkun riskiä ja yritetään saada sen avulla parempaa tuottoa kuin odottamalla että pääoma kasvaa pitkä aikasissalkussa.

Itse uskon puhtaaseen pitkäaikaissijoittamiseen ja osinko- ja jvk-markkinoihin.

Kaupan teon eroavaisuudet

Päiväkauppa/'swingkauppa' perustuu vaistoon siitä, miten markkinat liikkuvat. Sijoittajan kannalta kaupanteko vaatii infrastruktuuria, jonka avulla voi tehdä nopeita päätelmiä. On huomioitava, että tämä infrastruktuuri yleensä maksaa extraa, välittäjät haluvat saada omansa takaisin rakentamistaan järjestelmistä ja tehdä myös tuottoa.

Päiväkauppa on jatkuvaa vedon lyöntiä siitä, voittaako vai häviääkö, jossa voi käyttää matemaattisia sääntöjä apunaan eli siis todennäköisyysmatematiikkaa. Voitot voivat olla pieniä kerralla, mutta monen onnistuneen kaupan jälkeen pienistä puroista kasvaa iso virta. Tai sitten virta kuivuu kokonaan kasaan ja menettää kaikki rahansa.

Olennaista päiväkaupassa on, että pääomaa on oltava sen verta, että toiminta on kannattaavaa välittäjän ottamien kustannusten jälkeen. Ja että tekee voittoa, eikä häviötä.

Pitkäaikaissijoittamisen voi aloittaa käytännössä millä hetkellä tahansa, kun aloittaa summan pienillä panoksilla. Pitkäaikasisijoittamiseen riittää kevyt infrastruktuuri ja kustannuksia on huomattavasti vähemmän kuin päiväkaupassa. Pitkäaikaissijoittaminen voi olla painottunut yhtiöiden toiminnan tutkimiseen, mutta jos keskittyy enemmän laajaan hajauttamiseen tai vaikka etf/rahastosijoitamiseen, niin tämäkään sijoitusmuoto ei välttämättä vaadi kovin kummoista yhtiöiden tilaan perehtymistä - ehkä enemmän kokonaistalouden tilan ymmärtämiseen. Jos taas keskittyy yhtiöpoimintoihin ja pieneen hajautukseen, eli 5 -20 yhtiötä, niin voi olla syytä tuntea sijoituskohteitaan hieman paremmin. Tosin on muistettava että 20 vuoden sijoitusakselilla ei juuri ole mitään merkitystä kuinka hyvin nykytilanteen tuntee. Pienellä hajautuksella on tunnettava yhtiön toimiala ja oltava jonkinlainen näkemys tulevaisuudesta - mutta kuten kaikki tiedämme, tulevaisuus on melko arvaamaton paikka. Pienessä hajautuksessa ehkä kannattaa valita yhtiöitä, joilla on vakaa toimiala ja ovat ehkä jo sitä verta isoja, että tulevaisuus on turvattu koon kautta. Mutta kannattaa muistaa, että koko ei ratkaise konkurssissa, vaan toimintakyky ja yhtiön sisäiset taidot - kokonaisuutena, paljon puhuttu johto ei ole riittävä tekijä yhtiön valinnassa, vaan kannattaa kiinnittää huomiota laajempialaisesti kokonaisuuteen.

Swing kauppaa harrastava pitää yhtiöitä salkussaan kunnes ne tuovat voittoa tietyn määrän tai kunnes ne menevät tietyn määrän tappiolle. Tämä pidennetty päiväkauppa pelaa siis myös hyvin paljon samoilla säännöillä kuin varsinainen päiväkauppa, mutta hieman pidempi aikasykli antaa mahdollisuuksia käyttää hieman pienempää pääomaa kuin päiväkauppa ja ehkä myös hieman isommat voitot ovat swing-kaupan tavoitteita.

Välittäjän tavoitteet.

Välittäjä pyrkii saamaa tuottoa kaupan käynnistä. Tavallaan sijoittajat työllistävät ihmisiä pyrkiessään saamaan itse tuottoa omaisuudelleen. Kaikkeen yritystoimintaan kuuluu oleellisena osana mainostaminen - ja mainostamiseen liittyy aina ruohonjuuritason käyttäminen apuna. Omistan erästä yhtiötä nimeltä Big 5 sporting goods. Tuo yhtiö käytti tavallisia yhdysvaltalaisia hyväkseen motivoimalla heitä luomaan youtube-videoita, joissa käytiin ihastelemassa yhtiön kaupoissa. Agressiivisimmat välittäjät Suomaessa käyttävä hieman tätä samaa menetelmää saadakseen ihmisiä oman kattonsa alle.

En ole täysin vakuuttunut, että tällä hetkellä pyörivä 'kannattaa sijoittaa mieliala' ei olisi kotoisin välitystoimintaa tekevien yritysten hyllyiltä. Toki alhaisten korkojen aikakaudella tuoton etsiminen puhtaista pankkitalletuksista on vaikeaa - mutta oman elinaikani aikana todella hyvää tuottoa pankkitalletuksilla ei oikein ole saanut koskaan. Toki muistan aikoja, kun oli tilejä, joilla oli yli 10% korko. Mutta noita korkoja pitää muistella aina 1980-luvun lopulle saakka.

Osakkeisiin on pystynyt helpolla sijoittamaan ehkä vähän yli 10 vuotta? En ole tarkastanut tätä faktaa, mutta muistelisin jopa niinä aikoina, kun itse rakensin järjestelmiä sijoitusmaailmaan, sijoittamisen olleen suhteellisen vaikeata muualle kuin kotimaisiin osakkeisiin. Kaiken lisäksi aikoinaan sai osakkeen aitona paperisena osakekirjana. Nuo ajat ovat kadonneet. Pointtini tässä on, että 'kannattaa sijoittaa' meteli alkoi niihin aikoihin, kun internetin kautta pystyi vaivattomasti sijoittamaan osakkeisiin. Toki jo lapsena sain kuulla toteamuksia, että monet olivat tehneet ensimmäisen miljoonansa nimenomaan pörssissä....

No joo, voi olla, että omat korvani kuulivat tämän 'kannattaa sijoittaa' laulun vasta kun olin valmis aloittamaan itse sijoittamisen. Mutta välittäjänä tärkein tavoitteeni olisi saada mahdollisemman paljon asiakkaita mahdollisemman yksinkertaisella mainostustavalla - ihmisten keskinnäisen huhumyllyn kautta. Päästä lähellä ruohonjuurta on tehokkain tapa saavuttaa paljon asiakkaita.

Mutta sijoittajan ja välittäjän välinen suhde on parhaimillaan WIN-WIN suhde, eli parento-optimaalinen. Kummatkin voivat hyötyä toisistaan, mutta tämän hetken näkemykseni mukaan aika moni välittäjä pyrkii hyötymään enemmän asiakkaistaan kuin antaa asiakkaiden hyötyä itsestään. Jos välittäjä alkaa tuntumaan enemmän kasinolta kuin välitystoimintaa tekevältä yritykseltä, huokaisen syvään.

Ihmisten tavoitteet

Moni etsii omaa kultaista lautaistaan suurelta valtamereltä nimeltä pörssimarkkinat. Unelmana vain olla ja nauttia. Kuinka moni kysyy, onko elämän se oikea kohokohta nauttiminen ja unelmointi. Lopulta meistä jokainen kaipaa jotain muutakin. Oma näkemykseni one, että sijoittaminen nykyisen elämän tukemiseen myöhemmin on mielekäs tavoite. Mutta toisaalta monet filosofit ovat olleet sitä mieltä, että matka on tärkein, eikä lopullinen tulos. Lopulta aika monet meistä pettyvät päästyään perille.

Meillä on tapana luoda unelmia ja jollain tavalla minulla on olo, että tämä nykyinen sijoitusbuumi on jotenkin sidottu unelmiin, joita uskotaan sijoitetulla rahalla saavutettavan. Mutta onko lopulta näin. Onko sijoittaminen parempi tapa parantaa tulevaisuutta kuin lottoaminen?

Jokaisen on lopulta itse nähtävä oma tiensä. Ja minä uskon oikeasti ajatukseen, että matka on päämäärää parempi asia. Matkasta pitää nauttia, päämäärä yleensä merkitsee vain kaiken jännittävän päättymistä.

Mikä ikinä onkaan kenenkään tavoite, niin tavoitteeseen pyrkiminen pitää olla mielekästä. Suurta palaa elämästä ei kannata tuhlata mihinkään, joka ei kiehdo omaa mieltä.

Kommentit

Comments powered by Disqus