Hyppää sisältöön

Välittäjät

Sijoittamisessa oleellinen asia on osakevälittäjä. Nykyään internetin kulta-aikana osakevälittäjän löytäminen on yksinkertaista ja toimeksiantojen tekeminen yksinkertaista ja helppoa. Joskus kaukaisina aikoina kun olemassa oli vielä Postipankki, itse jouduin kulkemaan rahoineni tekemään pankkiin toimeksiantoja, ja sain reissun jälkeen itselleni osakepaperin, jonka saatoin viedä kotiin. Osakkeessa oli osinkokuponki, jonka avulla sitten sai itselleen osinkoa.

Postipankki oli kallis välittäjä.

Ajat ovat todellakin muuttuneet. Nyt välittäjien pilvi on sakea. Löytyy niitä joiden säilytykseen saa osakkeen ilmaiseksi, mutta joutuu maksamaan kaupanteosta, toisilla enemmän ja toisilla vähemmän. Löytyy niitä, joilla sekä säilytys ja kauppa maksavat. Mutta kolmatta vaihtoehtoa, missä kaikki olisi ilmaista, ei taida löytyä. Paitsi hyvin riskialtis warranttisijoittaminen / vivutetujen johdannaispaperien kauppa. Sitä pääsee tekemään ilmaiseksi. Ilmeisesti koska muuten kukaan ei ole niin hullut että lähtisi peliin mukaan muuten. Itse en ole tuohon peliin valmis. En pidä lottopelistä suurilla rahoilla.

Ja jos joku ajattelee tässä kohdassa, että aktiivirahastoja pääsee hankkimaan ilmaiseksi, ilman välityskuluja. Olen itse suunnitellut rahastokauppaohjelmia. Uskokaa tai älkää, rahastokauppa eivät todellakaan ole ilmaista. Rahastoyhtiö osaa ottaa omansa. Ja hyvä niin. Silloin yhtiö pystyy paremmin pitämään huolta asiakkaidensa osuuksista.

En mainosta mitään tässä blogissa, joten en myös mainosta välittäjiä. Mielestäni ei ole olemassa sellaista kuin paras välittäjä. Jokainen välittäjä on hyvä johonkin tarkoitukseen. Sijoitajilla on erillaisia toiveita ja haluja sijottaa varojaan, ja oikea välittäjä löytyy toiveiden kompinaatioista, ei nettivertailujen perusteella.

Joillekin sijoittajille kahdenkymmenen euron välityspalkkio ei merkitse mitään, koska he käyvät kauppaa kymmenillä tuhansilla euroilla. Opiskelijalle voi muutaman euron välityspalkkio olla oikea ratkaisu, koska rahaa on muutenkin vähän. Jos saa suuri osinkoja, niin kuukausimaksu säilytksessä on merkityksetön.

Epäilyttävää olisi jos välittäjä ottaisi niin vähän rahaa, että ajautuisi lopulta konkurssiin ja asiakkaat menettäisivät osakkeensa. Eli on hyvä, että välittäjä ottaa jotain välistä työnsä eteen. Itse suosin suuria kansainvälisiä välittäjiä, koska käyn kauppaa suhteellisen pienellä rahasummalla vähintään kerran kuussa - vaikka osinkotuloni on sitä verta suuri kuukaudessa tällä hetkellä, että välitysmaksu ei juuri vaikuta ostoksiini, niin silti arvostan pientä hintaa. Suurella välittäjällä on paljon asiakkaita, joten hinnat ovat jatkossakin pienet.

Ainakin toivoin niin.

Painajaiseni olisi tilanne, jossa välittäjä yllättäen alkaisi periä säilytysmaksua tilistäni. Tätä painajaista vältääkseni minulla on kaksi välittäjää. Tämä blogi käsitteelee ainoastaan toisen salkkuni tapahtumia. Toinen on lähinnä pieni varasalkku hätätilanteita varten.

Välittäjän valintaan kannattaa käyttää aikaa. Se kaikkein suosituin välittäjä ei välttämättä ole se oikea. Kannattaa muistaaa että rahastoyhtiöidenkin kauttaa pääsee hyvin kiinni rahastoihin, eikä vältämättä tarvitse rahastosioittamisessa välittäjää. Maailma on täynnä vaihtoehtoja, joita kannattaa pohtia.

Mutta maailma on myös täynnä hämäriä vaihtoehtoja. Ainakin minun mielestäni välittäjä, joka mainostaa vain erinomaisuuttaan, on epäilyttävä. Pitää olla tietoja välityspalkkioista ja sijoitusmahdollisuuksista. Jos tietoa noista oleellisimmista asioista ei ole, kysymys on minusta ainakin huijauksesta.

Kommentit

Comments powered by Disqus