Hyppää sisältöön

Vauhtia

Finanssimaailmasta ei vauhtia puutu. Enemmän tai vähemmän narsistiset johtaja ovat tänä vuonna päässeet esille talousmaailman kehillä. Eikä mielestäni Trump oikeasti ole tässä suhteessa pahimmasta päästä. Hänen ongelmakseen voi sanoa vain tyhmyys ja halu tuoda esiin asia typerillä twiiteillään.

Turkin meno ollut paljon mielenkiintoisempaa. Pian varmaan EU alkaa pohtimaan, miten auttaa talouskurimukseen joutunutta valtiota, jonka johtajalla ei minkäänlaista näkemystä talouden monimutkaisuudesta. Europörssit ovat oikeasti olleet alavireiset jo jonkin aikaa, joten nyt on odotettavissa lisää alavirettä. Pankkiosakkeiden todelliset alennusmyynnit saattavat alkaa pian.

Kiina. Kiinalaiset ovat aina osanneet yhden taidon. Diplomatian ja omien kasvojensa suojelemisen. Kiina on oikeasti yksi maailman protektionistisimmista valtioista - ja hämmentävän hyvin tämä asia on jäänyt Trumpin ärhäkkyyden peittämäksi. Mielenkiintoista on, miten kaksi protektionistista mallia kokevat, kun saavat takaisin samalla mitalla. En siis oikeasti tunne symbatiaa Kiinan tai USA:n puolesta tällä hetkellä. Tietyllä tavalla olen valtamediaa vastaan ja voin todeta ymmärtäväni Trumpia Kiinan politiikassa. En edes usko Trumpin kiinnan politiikan tulevan hänen omasta päästään. Se on muiden kehittämä. Isketään protektionismia vastaan protektionismilla.

Vähän niin kuin nyrkkiin pitää vastata nyrkillä.

Tosin tässäkin tapauksessa pitää muistaa, että oikeasti USA on hyötynyt Kiinan halvasta ja kaikkeen sopeutuvasta työvoimasta. USAn talouden noususta on juuri Kiinan tuottoa. Eli asiat eivät aivan ole niin musta valkoisia, jota saattaisi kuvitella.

Ja Venäjä. Murheellista, että kylmän sodan kauppakuviot tulevat taas peliin - mutta siitä voi vain syyttää vallan halua. Jos potkii ampiaispesään, niin ampiaiset suuttuvat. Tosin ampiaisienkin on varottava, sillä potkija ei välttämättä ole täysin avuton.

Olisi mielenkiintoista tietää, mitä näistä ajoista kirjoitetaan tulevaisuuden historiassa.

Itse kuitenkin tiedän, että europpalaisen salkun osassani on menossa todella alavireinen kausi. Ainoa positiivinen tuottaja euromääräisissä papereissa on yhdysvaltojen energiarakenteisiin sijoittava synteettinen etf, joka on selkeässä noususuhdanteessa. MP yrityksillä menee lujaa. Jopa Tui on lopettanut kurssinousunsa ja alkanut vatkata paikoillaan. Mutta tästä saamme enemmän kiittää kesän luonnetta kuin varsinaisesti ympäröivää politiista ympäristöä. Toivottavasti talvi on kylmä, niin matkailija yhä haluavat päästä eksottisiin maisemiin lomailemaan.

Olen harkinnut Australialaisen alumiiniyrityksen osakkeiden ostamista, mutta hieman olen varpailla idean suhteen ottaen huomioon USAn halun sekoittaa alumiinimarkkinoita. Yhtiön pitkäaikainen osinkotuotto on kuitenkin aika huono, joten ainoa syys ostaa yritystä voisi olla arvon keräys. Jos kanssasijoittajat haluavatkin alkaa myydä osaketta pois, niin pitäisi varmaan ensin katsella, mitä tulee tapahtumaan talven aikana.

Ehkä en osta kyseistä osaketta.

Kommentit

Comments powered by Disqus