Hyppää sisältöön

Viikko 30

/galleries/viikko30-2018/netasset.png

Viikko 30, oli pohjolassamme melkoisen tulenkipinäinen viikko, sananmukaisesti. Metsäpaloja sammuteltiin. Kuumat säät tuntuvat vain jatkuvan. Maailman politiikassa kauppasodan varjo näytti väistyvän, mutta tuntien politiikan nykyiset juonteen, niin ennustettavissa on, että muutaman viikon kuluttua kauppasodan seuraava vieläkin rajumpi vaihe euroopan kannalta alkaa.

Mutta vilkaistaanpa, miten pörssit ovat kulkeneet ja miten oma salkkuni on liikkunut suurten liikkeiden keskellä.

USA

/galleries/viikko30-2018/nasdaq.png

Vaikka viikon nasdaqin liikkeet päättyvätkin laskuun, niin siitä huolimatta nasdaq kulkee yhä ylöspäin. Pitkä aikainen indeksisijoittaja voi yhä olla tyytyväinen tuottoon. Ei näytä kovin todennäköiseltä, että lähitulevaisuudessa nasdaq lähtisi minkäänlaiseen alaspäin syöksyyn, joten suuren korjausliikkeen odottajat voivat yhä odotella innoissaan. 'Kyllä se vielä sieltä tulee!'. Jos katsoo nasdaqin historiaa, niin väliäkös sillä vaikka jokin liike joskus tulisikin. Ja jos miettiin pitkä aikaisen sijoittamisen periaatteita, niin väliäkös millään liikkeellä on.

/galleries/viikko30-2018/EUROUSD.png

Euron kurssi suhteessa dollariin on laskeva, eli dollari on vahvistunut tällä viikolla. Olen odotellut dollarin kurssin laskua, mutta pitäisikö pian hyväksyä, että dollari vain on vahvistunut? En usko, sillä aion tasapainottaa salkkuni sisältöä muiden maiden pörssien yrityksillä, joten dollarin vahva kurssi on hyvä tekosyy tähän. Ehkä nyt vain on menossa heikomman EUROn aika.

Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppasota edelleen jatkuu eikä sillä todellakaan juuri näytä olevan vaikutusta niin USD:hen tai Nasdaqiin. Loppuviikon kurssien lasku saattoi johtua facebookin arvon romahduksesta. Indeksit syösyivät alaspäin, mutta oman salkkuni Nasdaq paperit seilasivat vastakkaiseen suuntaan. Epäilen että kyseessä oli jonkinlainen rahojen uudelleen sijoittaminen uusiin kohteisiin, joilla on potentiaalia.

Se, että Trump ja EU sopivat jotain oikein tiedostustilaisuudessa ei todennäköisesti juuri vaikuttanut mihinkään. En myöskään usko yhdysvaltojen poliittisilla peleillä olleen vaikutusta. Odotan kyllä mielenkiinnolla tuleeko Trump erotetuksi maanpetturuuden takia, mutta en ostaisi optioita, jotka veikkaavat näin tapahtuvan. Kuusi vuotta jäljellä vielä.

Fox ja Disney ovat sitten laittamassa hynttyyt yhteen. Saa nähdä miten tämä vaikuttaa media-taivaaseen.

Viikon kysymys kuuluu, kiitääkö USA:n talous kovaa vauhtia ylöspäin edelleen vai onko kyseessä ylikuumeneminen, josta seuraa jotain - tai ei yhtään mitään. Datarek niminen tutkimusyritys mietiskeli, mitä tapahtuu kun syksy alkaa. Sen mukaan yhdysvaltain markkinoilla on kuuluisa VIX indek käynyt hieman korkeammissa arvoissa. Mutta onko syy todella hermostuttava vai johtuiko asia ainoastaan mahdollisesti kesän hiljaisesta kaupankäynnistä. Vai onko todella totta, että sijoittajat ovat hermostuneet kaikenlaisiin tapahtumiin maailmalla. Sen saamme tietää tulevaisuudessa.

Kanada

/galleries/viikko30-2018/EUROCAD.png

Euro on heikentynyt myös Kanadan dollarin suhteen.

/galleries/viikko30-2018/TSX.png

Toronton pörssi on kulkenut aika viivamaista liikettä viikon. Noussut vähän ja taas palannut vanhoihin lukemiin.

Mutta mitä tapahtui Kanadassa. Metsäpaloja. Ontariossa paloi 7651 hehtaarin alue. Kanadassa on myös nostamassa muukalaisuusvastaisuus päätään. Tosin tämä ei todennäköisesti ollut mikään varsinainen uutinen kenellekään.

Air Canadalla on ongelmia polttoaineen hinnan nousun takia. Tai näin yhtiö pyrkii selittämään viimeisintä tulostaan.

Kanadan kilpailuvirannoimaisilla on silmälasiteollisuus tarkkailun alla. Virannoimainen on hieman huolissaan lisensoimattomista työntekijöistä, jotka voivat tarkastaa silmän kuntoa. Lisäksi lasin myyminen internetissä huolestuttaa.

Ja Kanadassakin puheenaiheena on kansallinen sairaanhoitojärjestelmä. Tosin hieman toisella tavalla kuin koti-Suomessa. Kanadassa ollaan vasta luomassa kansallista suunnitelmaa sairaanhoitojärjestelmästä.

Eurooppa

/galleries/viikko30-2018/dax.png

Daxin suuntaus tällä viikolla on ollut kohti pilviä. Nyt sitten voidaan spekuloida johtuiko tämän keskuspankin ilmoituksesta pitää ohjauskorot ensi kesään asti nollalla.

Mitään ihmeellistä ei juuri euroopassa ole tapahtunut. Välimeren yli tulevia pakolaisia on välillä päästetty satamiin ja välillä ei.

Britaniastakaan ei ole kuulunut mitään suurta ja mullistavaa.

/galleries/viikko30-2018/EURGBP.png

EURO on heikentynyt puntaan nähden vaihteeksi.

/galleries/viikko30-2018/FTSE100.png

Ja Lontoon pörssi aaltoilut paikoillaan.

Australia.

/galleries/viikko30-2018/ASX200.png

Edelleen Australian pörssi kulkee ylöspäin.

/galleries/viikko30-2018/EUROAUD.png

Ja myös AUD vahvistuu euroon nähden.

Australiassa on ollut vaalit. Suuria lupauksia ja pieniä tekoja. Ilmeisesti Australiaan on nyt tulossa uusi pääministeri.

Sydneyssä on ollut ongelmia rautatieliikenteen kanssa.

Myanmarissa valmistetaan pieniä pyöreitä pillereitä (huumeita), joka aiheuttaa hieman hermostuneisuutta Australiassa. Mayanmar on toiseksi suurin oopiumin tuottaja maailmassa.

Ja risteilymatkustajia yritetään houkutella sidneyhyn tekemällä uusia ratkaisuja satamaan. Tai ehkä ennemmin tekemään kaupunkista kiehtovamman turisteille. Kaupungissa on väittely meneillään, miten tulevaisuudessa risteilyalukset voivat telakoitua.

Eli Australiassa ei mitään ihmeellistä tälläkään viikolla.

Oma salkku

/galleries/viikko30-2018/viikko30.png

Nasdaq kulki alaspäin, minun salkkuni kulki ylöspäin. Kutsutaanko tätä indeksin voittamiseksi? Tosin toista vertailuindeksin osaani, eli DAX:ia en voittanut. Ehkä tulevaisuudessa luon itselleni vertailuindeksin, jossa ovat mukana myös Toronton pörssi ja Australian pörssi. Mutta se jää odottamaan tulevaisuuteen.

/galleries/viikko30-2018/vertailu.png

Mutta kyllä, voitin kuitenkin Nasdaqin ja Daxin yhteisvertailuindeksin, joten väliäkös sillä että en voittanut daxia. Kun kuvaa vertaa nasdaqiin niin tajuaa, että torstai päivä oli varsin outo päivä maailman osakemarkkinoiden kannalta. Suurin osa torstain kurssinoususta nimittäin tuli juuri nasdaqista.

/galleries/viikko30-2018/vertailuluvut.png

Luvut viime viikollekin olivat varsin mielenkiintoiset. Pitkän ajan vertailulukuni eivät ole noin hyvät. Näyttäisi siltä että tämän kuukauden osinkotuotto muutettuna vuositasolle lähenisi 14%. Eli olen hyvin noin 8% osinkotuottotavoitteessani.

Kommentit

Comments powered by Disqus