Hyppää sisältöön

Viikko 33 2018

/galleries/viikko33-2018/viikko33.png

Viikko oli taas periaatteessa aivan hyvä. Kun katsoo tilanteita viikko kerrallaan, niin kokonaisuus joskus hämääntyy. Kyllä voitin tällä viikolla kirkkaasti vertailuindeksini, joka on Nasdaq 100 ja DAX 30 yhdiste. Voitin jopa Nasdaq 100, jota voi kutsua viikon saavutukseksi. Sinänsä olenko voitolla kyseisiin indekseihin isolla näkövinkkelillä on toinen juttu. Vastaus on: En ole.

Mitä ajoin edellä takaa oli, että indeksin voittaminen riippuu aivan tarkastelunäkökulmasta. Pitkällä aikavälillä kukaan ei voita oikeasti indeksiä. Paras tapa sijoittaa on pysyä indeksissä mahdollisemman hyvin, mielummin omistamalla koko indeksin. Viimeinen tarkoitti sitä, että jos omistaa vain ETF:ää, niin ei pääse samaan voittoon kuin omistamalla itse indeksin osakkeet.

Toki ETF:n omistamisessa voi olla muita puolia, kuten verottajan väistely, mitä itse en harrasta eettisistä syistä ja koska haluan saada raha likvideiksi nopeammin kuin vain odottelemalla 30 vuotta ja toivomalla että ETF oikeasti osaa uudelleen sijoittaa hyvin rahojani siellä varjoissa. Kannattaa muistaa että ETF on useinmiten passiivinen rahasto, joka ei käytä paljon aikaa uudelleen sijoittamisien arviointiin.

Mitä jäi viikosta mieleen?

Viikon aikana oli muutamia tuloksen julkistustilaisuuksia. On mielenkiintoista seurata, miten kurssit lähes aina laskevat kyseisen tilaisuuden jälkeen ja miten ne seuraavalla viikolla ovat taas nousseet samoihin lukemiin, missä olivat.

Mikä tässä liikeessä on pointtina?

Sanoisin että ihmisillä on vain kummallinen tapa suhtautua tuloksiin. Jotenkin hetkittäinen otos kokonaisuuden keskeltä saa aina jotkut näkemään kaiken negatiivisesti. Kyseessä on todennäköisesti päiväkauppailmiö. Paperi on myytävä nopeasti pois, vaikka tappiolla - jotta rahan voi sijoittaa nopeasti toiseen paperiin, josta saa parempaa voittoa. Kun pelataan todennäköisyyksillä, niin pelaaminen näkyy kurssien liikkessä. Varsinkin jos pelaajia on paljon.

Tämän jälkeen pitkä aikaissijoittajat ostavat paperia tyytyväisinä - kurssi palautuu alkuperäisiin lukemiin.

Samoin erityisen hyvissä tulosjulkistuksissa kurssit lähtevät äkkiä ylöspäin, koska paperiin kannattaa nyt nopeasti satsata. Yleensä voitot kerätään, kun hinta on kohonut tarpeeksi.

Kuulostaako tutulta toiminnalta. Oletko itse sattumoisin toiminut juuri kuvaamallani tavalla tehdessäsi pörssikauppaa?

No äskeinen oli enemmän tai vähemmän spekulointia. Kukaan ei täysin ole kärryillä, mitä osakemarkkinoilla oikeasti milloinkin tapahtuu.

USA osakemarkkinat puolen vuoden kierrolle

Tämä ajatus on kotoisin keneltäkään muulta kuin herra Trumpilta. Uskoisin ajatuksen perässä olevan ihan herra Trumpin omat raivon kohtaukset, kun pitää elää kvartaalitaloudessa. Ajatus kuulostaa pelottavalta, sillä yhdysvaltojen markkinoissa parasta on ollut juuri kolmen kuukauden välein tulevat osingot.

Tuleeko tuo ajatus toteutumaan? Henkilökohtaisesti uskon tuon jäävän hieman samaan pisteeseen kuin muurin rakentaminen meksikon rajalle. Mutta ennustella ei kannata. Trump on vielä kuusi vuotta presidenttinä, joten kaikkea mielipuolista tai vähemmän mielipuolista voi siinä ajassa saada aikaan. Tosin Trump voi myös kuolla vanhuuteen tuossa ajassa.

USAn sijoitusmaailma haluaa tietää asioita kvartaalitasolla, joten olen hämmästynyt, jos asialle tapahtuu jotain. Kaikki on kuitenkin mahdollista maailman patavanhollisimmassa valtiossakin.

Mutta nyt voi jo kysyä, mitä tulee tapahtumaan presidentin instituutiolle Trumpin jälkeen? Onko yhdysvalloissa tapahtunut jonkinlainen murros. Onko Trump vahinkossa saanut aikaan suuressa maassa liikahduksen, jolla tulee olemaan pitkä aikaisia vaikutuksia.

Euro

Viikolla euro kävi näppärästi 1.13:ssa. Jotenkin on olo, että pitääkö maailmassa keskittäytyä vain Dollari-valuuttaisten maiden papereihin sijoittamiseen - AUD,CAD,USD - ja vielä olisi pari muuta dollari noiden päällekin.

Miten kauan yhteisvaluutta on vielä olemassa? Koska markka palaa peliin? Pahoja kysymyksiä. Luulisin vastauksen olevan, jonain päivänä.

Brexit

Toivottavasti kovi moni ei pidä suuria rahamääriä Lontoon pörssissä, sillä alkaa hiljalleen näyttämään, että niin sanottu kova Brexit on totta.

Rajat menevät kiinni ja ihmiset jäävät saarivaltakuntaan ihmettelemään, minne sijoitukset katoavat. Näinkö tässä käy? Tai käykö niin, että raha virtaa Britaniaan ja kaikki on paremmin?

No parin vuoden päästä tiedetään.

Pieni poiminta

Lukiessani australialaisia talousuutisia löysin pienen huviteollisuuteen erikoistuneen yrityksen Ardent Leisure ( AAD ). Ehkä huomasin yrityksen negatiivisista uutisista. Firma omistaa Dreamworld nimisen teemapuisto kokonaisuuden. Yrityksellä on hieman ongelmia, sillä vuonna 2016 puistossa tapahtui muutamia kuoleman tapauksia, joiden takia on käyty muutama vuotta oikeutta. Puiston laitteissa on tutkinnan aikana todettu olevan ongelmia.

Itse puisto on ilmeisesti täydellinen aavekaupunki, sillä lapsiperheet boikotoivat puistoa. Mielenkiintoinen esimerkki, miten ihmisten toimilla on oikeasti merkitystä.

Ardent Leisure ei joudu konkurssiin tämän takia, sillä yrityksellä on toimintaa mm. yhdysvalloissa - vuoden 2016 jälkeen yritys on keskittänyt toimintaansa pois Dreamworld puistosta ja ilmeisesti sen pörssikurssi on vakaa. Periaatteessa tämä yritys voisi olla kiinnostava sijoituskohde, koska yrityksen osakekurssissa voi olla häiriötä - ja kurssi voi olla tällä hetkellä yleisen mielipiteen painostuksesta matala. Vuoden 2016 onnettomuus puistossa aiheutti aikoinaan tappiota yritykselle, mutta pörssikurssin liikkeeseen se ei suuressa mittakaavassa näytä vaikuttaneen. Eli Dreamworld ei ole Ardent Leisurelle selvästi se ainoa tulon lähde.

Juuri tällä hetkellä kurssi on pohjissa, joten jos osingojen jako olisi lähiaikoina, niin teoreettisesti voisin ostaa yrityksen osaketta, kun olisin hieman paremmin vielä tutustunut eettisiin puoliin. Viimeinen lause ei ollut ostokehoitus kenellekään muulle. Periaatteessa 5 vuoden kurssin pitkäaikaistrendi on ollut laskeva, joten siitä näkee, että sijoittajien mielestä jokin saattaa olla yrityksessä pielessä. Vuodesta 2005 katsottuna trendi on kuitenkin suhteellisen vakaa, eli ei voi sanoa, että yritys kaatuisi lähiaikoina.

Miinus on osingon määrä. Se on vain 4.8 % tällä hetkellä, joten ellei yrityksen kurssi laske vielä hieman alemmas, niin sijoitussääntöjeni mukaan yritys ei ole sijoituskohteeni.

Sääli yrityksen omistamat teemapuistot ovat juuri sellaisia, joissa pieni lapsenmieleni haluaisi kovasti käydä.

Yrityksen sivut löytyvät täältä.

https://www.ardentleisure.com/

Oma Salkkuni.

/galleries/viikko33-2018/vertailu.png

Kuluneen kuukauden aikana olen voittanut melkein kaikki muut indeksit paitsi S&P:tä. Oman salkkuni tuotto jää vain hieman S&P alapuolelle. Havainto oli jännittävä, sillä mielestäni salkkuni on surkeassa tilassa muuten paitsi osingon tuoton suhteen. Osinkotuotto on tavoitteessaan, 8% vuoden loppuun mennessä. Mutta katsotaan, voi käydä myös niin että tulos jää vain 7%, hieman riippuu miten saan pelattua vuoden lopun osingot paikoilleen.

Mutta vaikka kuu on tähän menessä ollut voitokas, niin loppukuu voi vielä yllättää rajuudellaan. Positiivista on, että salkku on ollut koko ajan pienessä nosteessa. Mutta jos pysäytän vuoden vaihteessa sijoittamisen, niin 10 vuoden koskematon salkku tuottaisi - jos osinkoihin ei tapahdu muutoksia - 80% voiton.

En usko että salkkua voi pitää koskemattomana. Mutta vuoden vaihteen jälkeen saatan muuttaa sijoitussuuntauksia - salkku voi jäädä keräämään rahaa passiivisesti jonkin aikaa. Mutta saa nähdä.

Omaan vertailuindeksiini vertailu viikon tuloksista:

/galleries/viikko33-2018/vvertailu.png

Onhan se kiva näytellä näitä arvoja silloin, kun hetkellisesti jokin menee hyvin. Onhan tuolla ollut kovasti toisenlaisiakin viikkoja.

/galleries/viikko33-2018/v2vertailu.png

Tulevan viikon ohjelmaan kuuluu vähintään yhden Australialaisen yrityksen osakkeiden ostaminen ja seuraavalla viikolla on ostokohteena Kanadalainen yritys. Noista enemmän juttua, kun tulevat ajankohtaisiksi.

Kommentit

Comments powered by Disqus