Hyppää sisältöön

viikko 36 2018

Uusi viikko. Lehdistö on huomannut tällä viikolla pientä turbolenssia osakkeiden liikkeessä. Nasdaq meni alaspäin hieman, joka kirvoitti kirjoitteluun. Liikahdus oli kuitenkin osakemarkkinoiden mittakaavassa kovin olematon juttu. Ensiviikolla voi olla mahdollista, että vastaliike nostaa kurssit kahta korkeammalle.

Kurssien liikettä.

Menneinä kuukausina on ollut helposti huomattavissa, että Usa:n osakemarkkinat kulkevat aivan vastakkaiseen suuntaan kuin europan osakemarkkinat. DAX30 saavutti vuoden pohjat menneellä viikolla. Ja liike on ollut koko vuoden mittakaavassa enemmän alaspäin kulkevaa kuin ylöspäin kulkevaa. Nasdaq on puolestaan kulkenut täysin vastakkaiseen suuntaan.

Suurilla trendeillä on tapana kulkea samaan suuntaan noin teorioiden mukaan. Voiko olla mahdollista, että Europan talousalueen tilanne todella on niin paljon huonompi kuin USA:n markkinoiden tila. Europpa on hyvin läikikäs ja epäselkeä alue, jossa on erillaisia talouksia paljon. Euron tulevaisuus ei näytä kovin hääppöseltä, mutta se ei tarkoita, että sillä ei olisi hyvää tulevaisuutta. Dollarillakin on tiettyjä ongelmia, mutta kieltämättä Dollari on kansallisvaluutta, mitä Euro ei ole. Euro on enemmän poliittinen valuutta kuin kansallinen valuutta.

Mutta globaalissa maailmantaloudessa kaikki vaikuttaa toiseen. Vaikka protektionismi nostaa päätään, niin se ei poista faktaa, että elämme rajatulla planetalla. jossa kaikki ovat tekemisissä kaikkien kanssa. Ei tässä maailmassa ole enää olemassa taloudellista saareketta, joka on eristyksissä muista. Pitkällä aikavälillä ongelma yhdessä pisteessä on muidenkin pisteiden ongelma.

Ja toisin päin.

Kasvu yhdessä pisteessä vaikuttaa muihin.

Tulevaisuus näyttää, miten kurssit tulevat liikkumaan.

Oma salkkuni.

Päätrendit menevät alas - myös salkkuni menee alas. Positiivista on, että jos päättäisin olla tekemättä nykytilanteessa mitään, niin muutamien vuosin kuluttua salkkuni oli joka tapauksessa kasvanut ihan mielyttävällä prosentilla. Olettaen että yritykset eivät mene konkursiin ja osingomaksu sujuu hyvin joitakin vuosia eteenpäin.

Kommentit

Comments powered by Disqus