Hyppää sisältöön

Viikkokatsaus 31 2018

/galleries/viikko312018/muutos.png

Olen viikottain pyrkinyt seuraamaan hieman maailman pörssien liikettä juuri sillä viikolla. Liike on toistaiseksi ollut viikosta toiseen aika yllätyksetön, eli pientä kulkua ylöspäin. Myös viikottainen kiinnostava finassitarjonta on eri maiden välillä ollut melko keskittynyttä maailman laajuisiin asioihin.

Eli kerran kuukaudessa vilkaistava kuukauden kurssi liikkeet kertoo oikeastaan enemmän kuin viikottainen kurssien seuraaminen.

Eli lähdetään liikkeelle tällä viikolla toisella tavalla.

Australialaiset uutiset

Löysin pienen sijoittamiseen keskittyvän australialaisen uutissivuston.

https://kalkinemedia.com/

Sivustolla on joitain lyhyitä tarinoita Australialaisista yrityksistä. Yksi tarina kertoo AVZ Minerals LTD, joka on aloittanut taipaaleensa Australian pörssissä. Tarkistin yhtiön ja se on maksanut viimeeksi osinkoa vuonna 2014 ja sen jälkeen ei mitään.

Yhtiö on nyt ilmoittanut löytäneensä Lithiniumilähteen, jonka uskoisi nostavan yhtiö arvoa. Näin ei kuitenkaan ole käynyt, joten ilmeisesti sijoittajat tietävät jotain enemmän kuin uutissivusto tai sitten tässä on mielenkiintoinen sijoituskohde arvotuoton etsijälle. Itse en kuitenkaan vielä tämän tarinan perusteella ostaisi yhtiön osakkeita.

Yhtiön sivut löytyvät täältä

https://avzminerals.com.au/

Ihan finanssitietoja vilkaistessani yhtiöstä, niin ymmärrän sijoittajien pienet epäilykset. Yhtiöllä on hieman rahallisia 'ongelmia'.

Toinen silmiini iskenyt uutinen kosketaa ResMed INC nimistä yritystä, joka on virallisesti registeröity USA:han. Yritys maksaa osingoa, mutta erillä tavalla NYSE:n puolella kuin ASX:n puolella - eli australiassa toimiva yritys on siis ilmeisesti tytäryritys. Osinkotuotto vuodessa on ASX:ssä noin 6% kuten myös NYSEssä. Luulen, että jos sijoittaisin tähän yritykseen, niin sijoittaisin siihen NYSEn puolella. Sivut löytyvät täältä - ja huom. myös suomenkielinen sivusto löytyy!

https://www.resmed.com/fi-fi/consumer.html

Uniapnean hoitaminen on tärkeä asia.

Osingoilla rahaa made in USA.

Kun etsii osinkoyrityksiä netistä, niin huomaa, miten paljon on sivustoja joissa tarjotaan raportteja parhaista osingontuottajista, kun vain antaa sähköpostiosoitteensa - tämä tietää ison liudan mainoksia ja ehdottomasti hyvien maksullisten ideoiden tarjontaa. Nämä toimijat ovat lähinnä yhdysvaltalaisia, jotka ovan keksineet mikä on paras tapa tehdä rahaa. Mainostaminen ja pienien artikkeleiden tekeminen - roskamainontaa ja uutistoimintaa, joka lupaa enemmän kuin antaa.

Nasdaqin sivulta löytyy ihan mahtava osinkoyhtiöistä kertova excel, jota on kopioitu monelle sivulle - vähän ehkä muokattu ja tämän jälkeen voi mainostaa, että sivulta on saatavina osinkolista ja pientä analyysiä yrityksistä.

Kaivoin näiltä sivuilta sattumaperiaatteella esiin yhden yhtiön, Genuine Parts - jota kovasti kehuttiin.

Yhtiön sivut löytyvät täältä

https://www.genpt.com/

yhtiö on maksanut noin 4% osingoa jonkun vuoden - osinko on kasvanut jonkun vuoden välein. Itse yhtiön kurssi on viiden vuoden aikana liikkunut 100 dollarin ja 80 dollarin välillä. Eli jos etsii arvovoittoa, niin tämän yrityksen avulla sitä voi saada ostamalla noin 80 dollarin kohdalla ja myymällä 100 dollarissa tai odottamalla seuraavaan 80 dollariin ja ostamalla lisää. Pitoajan saa noin 4% osingoa. Eli suhteellisen riskittömälle sijoittajalle, kun vain muistaa, että historiallinen kurssi ei ole tae tulevasta.

Optiokaupan puolella ennustetaan kurssin olevan tällä hetkellä noususuhdanteessa.

Kanada

Itseäni kiinnostaa tällä hetkellä pieni Kanadalainen yritys, CANWEL BUILDING MATERIALS.

http://www.canwel.com/

Tämä yritys maksaa noin 8% osingoa. Osingoa maksetaan neljä kertaa vuodessa.

Yhtiöllä on ns. analyysityyppien mielestä ihan hyvä tilanne, mikä nyt ei kuitenkaan sano, että syöksylasku ei tapahtuisi heti osakeita ostettaessa. Yritys on noin 700 työntekijän firma, jolla on toimipisteitä jonkin verran pitkin pohjois-Amerikkaa. Current ratio on 3.6 - mutta pientä taloudellista ongelmaa yrityksellä on - joka voi johtua yrityksen pienestä koosta. Ongelma ei kuitenkaan ole merkittävä ja yrityksen osakkeiden hinnat ovat matkalla ylöspäin eivätkä alaspäin.

Pienille yrityksille tyypillisesti optiokauppaa ei tämän yrityksen papereilla juurikaan käydä. Ainakaan oman välittäjäni kautta, sitä ei voi tehdä.

Olen itse todennäköisesti ostamassa tätä salkkuuni, mutta en todellakaan suosittele asiaa.

Eurooppa

Hollanti on mielestäni ainoa europan maa, johon kannattaa sijoittaa osinkomielessä. Jos Saksaan sijoittaa, niin kannattaa saman tien harkita joko uudelleen sijoittavia ETF:ä tai pelata päiväkauppaa tai ostaa koko dax 30 indeksi salkkuun. Laskin tuossa vähän aikaa sitten, että DAX 30 ei oikeasti olisi kallista ostaa - tämä tietenkin riippuu välittäjästä jota käyttää. Kulut eivät nousisi pitkällä aikavälillä sen korkeammiksi kuin jos ostaisi ETF:ää. Tässä kohtaa en mieti mahdollisuutta nimeltä osinkojen uudelleen sijoittaminen, joka periaatteessa olisi ETF:n tapauksessa halvemmat. Lisäksi ETF:llä olisi varaa hoitaa osinkoväittelyn Saksan valtion kanssa oikein. Mutta jos osinkoja ei huomioida (DAX 30 osinkot ovat surkeat) niin indeksin ostaminen olisi halvempaa.

Tarkistin päivällä DAX 30 indeksin keskimääräisen tuottoennusteen. Se ei ollut kovin korkea verrattuna vaikka Nasdaq 100, jonka ennuste on yli 24%. Dax 30 ennuste liikkuu siinä 6% paikkeilla. Periaatteessa 30 kappaleen otos nasdaq 100 tulisi halvemmaksi kuin dax 30 ostaminen.

Oma salkkuni

Oma salkkuni pysyi positiivisella puolella tälläkin viikolla.

/galleries/viikko312018/Viikko31.png

Lisäksi voitin vertailuindeksini, eli DAX30 ja Nasdaq100 yhdistelmäindeksin.

/galleries/viikko312018/kilpailu.png

Ja sain yhden viikon aikana osingoa, joka yksistään jo varmistaa vuoden osinkotuoton pysyvän 8% luvuissa sekä edellisen kuun että nykyisen kuun osalta.

Mutta oli hienoa että salkkuni pysyi positiivisella, vaikka kulunut viikko olikin aika heiluntaa täynnä.

Salkkuni tuottoennuste on tällä hetkellä siis 8% osinkojen osalta (lähdeverojen maksun jälkeen) plus noin 6% osakkeiden osalta - eli yhteensä 14%. Onko tuotto todella noin paljon vuoden lopussa on mielenkiintoista nähdä, sillä tällä hetkellä en ainakaan ole kuin osinkojen osalta noissa luvuissa. Itse ennustaisin tuotoksi vuoden lopulla noin 10% osinkojen kanssa, mikä on todennäköisesti juuri se arvo, joka on keskimääräinen sijoitussalkkujen tuottoprosentti. Viimeisestä väitteestä voidaan tietenkin väitellä.

Kommentit

Comments powered by Disqus