Hyppää sisältöön

Virheellisiä tietoja Finanssimarkkinoilla

Viime aikoina on tullut havaittua, miten paljon virheellistä tietoa voi suuriltakin tiedonvälittäjiltä tulla. Yhtenä esimerkkinä voin heittää, miten Interactive Brokers sekoili erään salkkuni osakkeen kanssa, kun kyseisen arvopaperin yhtiö ilmoitti, että se maksaa osingoa myös uudenseelannin valuutassa. Raportointipuolella oli ennusteet tulevista rahavirroista ihan käsittämättömiä, kun ilmoitus oli tulkittu hieman väärin.

Näitä varsinkin osinkoihin liittyviä erehdyksiä on menneen kevään aikan sattunut esimerkiksi myös Reurtersille, jolta tuli näppärä pieni ilmoitus Ing Groupin sittenkin maksettavista osingoista keväällä. Ilmoitus oli täyttä puppua, jonka huomasin myöhemmin käymällä tarkistamassa asian pankin omilta sivuilta. Ing Groupilla ei ole mitään aikomuksia maksaa osingoja ainakaan ennen lokakuuta.

Kun suuret tiedonvälittäjät tekevät virheitä, niin miten paljon yleisessä viestinnässä onkaan virheitä ja väärää informaatiota. Käytännössä kaikkea netissä luettavaa täytyy epäillä.

Epäilyn aakkoset.

Vanha totuus on, että mikä tuntuu liian hyvältä, ei ole totta. Varsinkin jos saa säännöllisesti sähköpostiin viestiä tuntemattomalta ulkomaalaiselta, joka tiedottaa juuri sinun voittaneen käsittämättömän summan rahaa. Tai ehkä juuri sinulle on tullut lahjoitus. Lähipiirissäni on ollut ihminen, joka ihan alkoin uskomaan jotain tällaista viestiä. Hän alkoi epäilemään asiaa vasta soitettuaan toisella puolella olevalle ihmiselle.

Markkinoilla on paljon virheellistä tietoa, jolla yritetään jollain tapaa vaikuttaa osakekurssien liikkeisiin. Yksi tapa on yrittää huijata kaupankäyjiä yrittämällä manipuloida itse kurssitietoa. Tämä onnistuu mm. laittamalla paljon pieniä toimeksiantoja markkinoille, joiden avulla voidaan saada näyttämään osakkeen kurssin liikkuvan toiseen suuntaan kuin se oikeasti liikkuu. Mutta pörsseillä ja välittäjillä on usein minimimäärät sijoituksen kokoihin, jolloin edellä kuvattu yrittäminen voidaan ainakin toivon mukaan kitkeä pois. Mutta kuten lukija ymmärtää, kysymys kuitenkin on vain rahan määrästä. Käsite pieni voi olla kovasti suhteellista, joten manipuloinnin mahdollisuus kasvaa omistusmäärän kasvaessa. Eli suurella rahamäärällä tapahtuvaa manipulointi on mahdotonta estää. Markkinat eivät näin ollen ole täysin reilut, vaan suosivat rikkaampia - eli tasa-arvoa ei oikeasti ole finanssimarkkinoilla.

Somen kautta tapahtuu todella paljon vaikuttamisyrityksiä. Some on täynnä todellista roskatietoa. Varsinkin 'sijoittajat' jotka eivät oikeasti ymmärrä juuri mitään markkinoiden toiminnasta, yrittävät heittää arvioita yksittäisten yhtiöiden osakkeiden hinnoista ja syistä, miksi yhtiöiden arvon pitäisi laskea. Tietenkin suurella mittakaavalla on tässäkin tehonsa. Jos saa voimakkaan huhun aikaan, joka vaikuttaa muiden sijoitustapoihin, niin osakkeen arvon pientäkin laskua tai nousua voi oikealla taktiikalla hyödyntää tehokkaasti. Eli laajamittaisesti somessa jonkun tietyn käsityksen vahvistus voi oikeasti heiluttaakin kursseja hetkellisesti. Ja ennustettava hetkellisyys on kaikki mitä tarvitaan.

JOs harrastaa sijoittamista, joka vaatii nopeita ja välittömiä päätöksiä, on enemmän altis väärälle informaatiolle kuin sijoittaja, joka pystyy pysähtymään rauhallisesti miettimään informaation laatua. Onkin hyvä kysyä, onko välttämätöntä aina kiirehtiä päätöksiä, vaan ennemminkin rakentaa päätökset vasta riittävään analysoituun tietoon perustuen. Kiire ei välttämättä ole se paras ystävä markkinoilla, jossa manipulointi voi olla jokapäiväistä. Nopeiden voittojen ja marginaalivoittojen etsijöitä löytyy aina, mutta nopeat tai marginaalivoitot eivät välttämättä tee elämää paremmaksi - ellei sitten nimenomaan pyri saamaan marginaalivoittoa virheellisten tietojen levityksen avulla. Voihan ola että hetkellinen voiton tunne, saa huuman aikaan mielessä, mutta riittääkö huuma vuosikymmeniksi vai loppuuko se viiden minuutin päästä?

Parhaiten selviää, kun on tietoinen sijoituskohteen luonteesta. Ymmärtää, mitä tarkoittaa Laina. Ymmärtää mitä tarkoittaa Tuotto verojen jälkeen. Tietää mitä on Liikevaihto. Osaa lukea Tredejä. Ei pysähdy ihmettelemään, miksi yrityksen osakkeen arvo laskee tulosjulkistuksen jälkeen, vaikka omasta mielestään kaikki näyttää olevan kunnossa - eli ymmärtää, että silloin on jotain, mitä ei ole osannut vain nähdä tasetiedoista - Osaa Oppia.

Eli kun itse ymmärtää, minkä kanssa on tekemisissä, niin osaa tulkita virhetietoa oikein - Eli nähdä koska tietoa kannattaa epäillä.

Kommentit

Comments powered by Disqus