Hyppää sisältöön

Vuosi 2018

Vuosi 2018 on ollut joidenkin sijoittajien mielestä todella huono sijoitusvuosi - lähinnä heidän, jotka ovat kaivanneet koko ajan jonkinlaista voittoa takataskulleen. Omasta mielestäni kohta ohi mennyt vuosi on ollut sijoittajan kannalta varsin lupaava, ja tämän hetkinen aaltoileva tilanne toiveita antava.

Mutta kuulunkin pitkäaikaissijoittajien ryhmään, jotka ostavat osakkeita osinkotuoton vuoksi, en hintojen seuraamisen vuoksi - vaikka tunnustankin hintojen seuraamisen olevan hauskaa toisinaan, mutta toissijaista.

Vuoden takaiskut.

Vuoden 2018 takaiskut eivät liity minun kohdallani kurssien laskuun, sillä salkkuni on koottu 'suhteellisen' deffensiivisistä (riski) osakkeista. Takaiskut liittyvät lähinnä osinkojen pienemiseen tai niiden väliaikaisiin katoamisiin. Corus entertaimentin kohdalla oli luonnollisesti odotettavissa, että osinko laskee ainakin toistaiseksi. Olin toiveikas, että se ei laskisi, mutta toisaalta on parempi, että yritys korjaa hieman taloudellista asemaansa (aika suuret lainat) ja maksaa tulevaisuudessa parempaa osinkoa. En usko Coruksen konkursiin firman koon ja kirjanpitoarvon mukaan. Ehkä se, että Corukselle ei ole laskettavissa quick-ratiota saa hieman yskimään - myös current ration on hieman matala, jonka takia jokainen voi ymmärtää, miksi kutsun Corusta suureksi riskiksi. Mutta kuten muistamme tehokkaiden markkinoiden lainalaisuuksista. Suuriin tuloihin liittyy suuria riskiä.

En täysin usko tehokkaisiin markkinoihin - osittain kyllä - joten en myöskään usko, että suuri riski tässä tapauksessa tuo suuria tuloja.

BGFV: riski oli kuitenkin täysin tiedostettu. Olisin pystynyt myymään kaiken Big fiven osakkeet voitolla pois, mutta päätin myydä vain osan ja pitää osan - koska uskon Big fiven edelleen tuottavan voittoa, jos osaketta ostaa nyt kevät talvella ennen kuin sen kurssi lähtee nousuun kesän alkaessa. No, viimeinen toteamus on enemmän uskoa, että joka vuotinen liike BGFV:n kohdalla on edelleen jatkuvaa. Historiaan ei kannata täysin luottaa, vaikka toisin kui tehokkaiden markkinoiden profeetat sanovat, itse uskon historian oikeasti kertovan paljonkin. Osakkeen hintaa historialla ei voi ennustaa, mutta yrityksestä ja sijoittajista historia sen sijaan kertoo.

Ehkä epäonnistumiseksi pitää laskea osinkosalkun osinkotuoton laskun loppuvuodesta. Yksi CEF lopetti toistaiseksi osingon maksun, kuten sillä on ollut tapana historiallisten tietojen perusteella aina tehdä, kun maailman indeksit ovat laskussa. Ilmeisesti liittyy johdannaiskaupankäyntiin. Ja yksi iso REIT laski osingoaan. Tietenkin Coruksen osingon lasku vaikutti myös asiaan. Vielä syksyn alkaessa osinkotuottoni pyöri 8 paikkeilla, mutta tällä hetkellä se on jotain yli 6%. Tarkoitan tuottoa, josta on jo otettu 15% verot pois. Suomen verojen jälkeen osinkotuottoa on noin yli 5.5 %.

Muita suoranaisia taka-iskuja ei sitten kohdalleni ole osunutkaan.

Vuoden Onnistumiset.

BGVF:n osittainen myyminen oli kesällä oli viisas liike. Oston avulla korjasin muiden yhtiöiden osingoilla, BGFV myöhemmin tapahtuneen osingon laskun hyvin.

Lasken onnistumisiin joukon tekemiäni myyntejä vuoden aikana, jotka paransivat myös osinkotuottojani. Kaiken kaikkiaan vuosi sisältää enemmän onnistumisia kuin epäonnistumisia. Olen saanut osinkotuoton salkussani siedettävälle ja saanut melko paljon myyntituottoa vuoden aikana, jonka tosin olen edelleen sijoittanut salkkuuni. Kymmenen vuoden sijoitusstrategiani mukaan laskisin nyky osinkotuoton nostavan salkkuni arvoa ainakin 50%, joka tarkoittaa osinkotuoton kasvavan kymmenessä vuodessa mukavasti.

Tietenkin salkkuni arvo nousee edelleen, koska sijoitan siihen edelleen, joten salkkuni todellinen tuotto nousee paljon enemmemmän kuin tuo 50% kymmenessä vuodessa.

Vuoden uutisia.

Vuoden viihdeuutinen eli brexit on viime metreilläänkin mielenkiintoinen. Vaikka eroon on enää muutama kuukautta, käydään kulissien takana ankaraa keskustelua siitä, saisiko englanti vielä jatkaa jonkun aikaa EU:ssa määräajan jälkeen. Kysymys on luonnollisesti neuvottelutaktiikasta. Englantilaiset yrittävät saada lisäaikaa neuvotteluihin tai johonkin muuhun tai jopa koko brexitin peruuttamiseen.

Henkilökohtaisesti soutaminen ja huopaaminen on tylsää. Selkeät päätökset ovat paljon parempia kuin ikuinen epätietoisuus. Jos minulla olisi EU:ssa päätösvaltaa, niin vastaukseni on tähän olisi - päätätte perua brexitin tai sitten eroatte.

Tosin mikä estää eroamasta EU:sta aina uudelleen, kun edellinen eroaminen on peruttu?

Yhdysvalloissa presidentin vaalit lähestyvät - poliittinen kuohunta on melkoista ja yhdysvaltojen sisäinen likainen politiikka näkyy entistä enemmän ulospäin tänä vuonna. Miten tämä vaikuttaa pörssien toimintaan? Vaikea sanoa. Tulevaisuutta ei voi ennustaa, joten ei yritetä sitä tehdä tässäkään.

Huomasin pienen uutisen jossa kerrottiin jälleen löytyneen uusi kasvilajeja. Kun koko ajan puhutaan, että vanhoja lajeja katoaa maapalloltamme, niin tietoisesti unohdetaan, että uusia tulee myös koko ajan tilalle. Evoluutio ei ole samalla tavalla jäänyt kiinni menneeseen kuin akateemiset tutkijapiirit. Evoluutio tuottaa koko ajan uusia ideoita, joita sitten akateemiset piirit kauhistelevat, koska ne eivät ole niitä samoja vanhoja tuttuja juttuja. Heittoesimerkkinä tästä vaikka Lupiini. Jos ette ymmärtäneet äskeistä esimerkkiä, niin kannattaa pohtia evoluutiota ja elämää maapallolla muusta näkökulmasta kuin siitä, miltä kaikki näyttää omissa silmissä. Kysy itseltäsi, miten luonnossa kehitys tapahtuu. Kun avaa silmänsä ja ajattelee laaja-alaisesti, niin ymmärtää ihmismieltä ja meitä itseämmekin paremmin.

Olen seurannut avaruuteen liittyvää rakentamista syrjäsilmällä, ja tunnustan olevan pettynyt. Avaruusmatkailun eteen on tehty harvinaisen vähän asioita menneennä vuonna. Vuoden suuret uutiset ovat olleet avaruusmatkailun kannalta varsin merkityksettömiä. Näin sijoittaja kannalta olisi äärimmäisen mielenkiintoista, jos ainakin kaupalliset tahot onnistuisivat rakentamaan ratkaisuja loppumattoman maailman hyödyntämiseen tuolla pilvien yläpuolella. Vuoden teemana on ollut maailmamme pelastaminen, mikä on sinänsä todella pitkällä tähtäimellä tuhoontuomittu projekti - me emme pysty mitään auringon kasvamiselle. Oikea suuntaus oli keskittyä laajentamaan maailmaamme, jolloin todennäköisesti onnistuisimme monissa asioissa paljon paremmin kuin kyhjöttämällä kuppikunnissa väittelemessä toissijaisia asioita ja sotimalla keskenämme.

Tuleva vuosi.

Tulevana vuotena tavoitteeni on lisätä Austraalialaisia yrityksiä salkkuuni ja nostaa nykyisten yritysten painoa. Useimpien yritysten painon nosto 3% on tavoitteeni. Kutsun tulevaa vuotta osto-ohjelmavuodeksi. Ostan osingoa lisää nostamalla koko salkkuni arvoa ylöspäin tasaisesti. Tiputan laskevien kurssien avulla osakkeideni keskihintoja ja keskityn deffensiivisiin osakkeisiin enkä pyri saamaan millään tavalla rahallista kasvua muussa mielessä kuin osinkotuoton osalta.

Tuleva vuosi tulee olemaan äärimmäisen mielenkiintoinen. Odotan sitä innolla.

Kommentit

Comments powered by Disqus