Hyppää sisältöön

Yhtiöiden lainat

Joskus kun lukee ihmettelyä, miksi tuon ja tämän yhtiön kurssi kulkee alaspäin vaikka tulos on ollut ihan hyvä, ymmärtää että monet sijoittajat oikeasti eivät hahmota yhtiön vuosi-ilmoitusta tai kvartaalituloksia kovinkaan hyvin. Tuloksessa ja taseessa on muitakin oleellisia tietoja kuin vain, mitä voittoa yritys on tehnyt.

Menneellä viikolla Korona-pelon ollessa kovimmillaan Corus Entertaiment julkaisi poikkeuksellisesti ennen tulosjulkaisuaan tiedotteen, jossa kerrottiin, ettei yhtiö suinkaan ollut ongelmissa velan maksun kanssa. Yhtiöllä oli riittävästi varallisuutta selvitäkseen veloistaan. Corus Entertaimentin taseen korkea velkamäärä on ollut pitkään se luku, jota sijoittajat ovat herkästi tujottaneet. Kun yhtiö maksoi vielä korkeaa osingoa, tuo luku oli syynä yhtiön heikkoon tilaan ja osakkeen syöksyyn. Osingonmaksu poliitiikan muututtua yhtiön tila on tervehtynyt voimakkaasti ja nimenomaan lainan määrä on laskenut. Silti sijoittajien muisti on pitkä ja epäileväinen. Onko lainaa kuitenkin liikaa?

REIT yhtiöiden hintoja pörsseissä painoi yhdysvalloissa menneellä viikolla nimenomaan pelko siitä, että nämä eivät pystyisi kriisin keskellä maksamaan velkojensa maksueriä. Pelko jatkui hetken siitä huolimatta, että FED oli luvannut ostaan velkapapereita melkoisella rahasummalla, joka merkitsi luonnollisesti varsinkin monille m-REITeille tuloja. Vasta valtion lupaama rahoitus yhtiöille vaikutti REIT:ien hintoihin nostavasti. Hieman liian nopeasti, sillä en ehtinyt hyödyntää tilannetta ostamalla riittävän aikaisesti lisää APOLLO COMMERCIAL REITiä salkuuni. Kun ostin sitä, niin kurssien nousu oli niin huikeaa, että ostotapahtuma keskellä kurssin nousurakettia oli suorastaan hankala tehdä.

Lainojen vaikutuksista.

Salkussani yhtiö nimeltä PIONEER CREDIT LTD on hyvä esimerkki siitä, mitä voi tapahtua, kun yhtiölle tulee ongelmia lainojen maksussa. Yhtiö joutui lopulta myymään itsensä yhdysvaltalaiselle sijoitusyritykselle hieman halvalla hinnalla. Varsinainen myyntitapahtuma on yhä kesken, sillä Australian lainmukaan tällaisessa tapauksessa pitää käydä läpi melkoinen byrokraattinen malli. Minun periaatteessa pitäisi saada lähestulkoon rahani takaisin. Periaatteessa oikeilla toimilla voisin jopa päästä voitolle, mutta olen päättänyt vain katsoa, mitä tapahtuu ja ottaa pienen tappion vastaan, kun sellainen tulee.

Maailman taloudella on velkojen takia edessä melkoisen kivinen tie. Kun moni maa on suoltanut markkinoille lisää rahaa, niin on mielenkiintoista nähdä, miten talous kestää nyt eteen tulleen kriisin. Ongelma on enemmän yhteiskunnallinen kuin suoraan yrityksiin liittyvä. Mutta ainakin pienet yritykset tulevat kärsimään tämän tilanteen jälkipyykistä.

Monilla yhtiöillä on yllättävän paljon velkaa. Mielenkiintoista on katsoa esimerkiksi yhtiön nimeltä CocaCola lainatietoja. Yhtiöllä on huomattavasti enemmän lainaa kuin omaa pääomaa. Mutta kun katsoo yhtiön Retained Earnigsin arvoa, niin se on lähes yhtä suuri kuin omanpääoman arvo. Yhtiöllä on melkoinen kassavaranton, joka kestää todennäköisesti lainoista tulevia kuluja hyvin. On kuitenkin hyvä kiinnittää huomiota että Current Ration on silti yhtiöllä alle 1. Eli itsestään selvä CocaColan kestävyys ei kuitenkaan ole muuttuvilla markkinoilla. Toistaiseksi jatkuva osingon kasvatus onnistuu, mutta kuinka kauan.

Lainattomilla yhtiöllä on mennyt tämänkin romahduksen aikana melko hyvin. Magelan Financial Groupin - jonka osakkeita omistin tovin, kunnes niiden arvo nousi niin korkeaksi, että kannatti myydä ja ostaa korkeampaa osinkotuottoa tarjoava tilalle - osakkeen hinta on laittanut kohtalaisesti vastaan kriisiä ja on itseasiassa ihan kohtalaisessa ostotasossa. Ellei yhtiön osingonmaksu keskittyisi helmikuulle, niin tämä yhtiö olisi voinut olla palaamassa salkkuuni tässä romahdusrytäkässä.

Sijoittajat ovat usein allergisia yhtiöiden korkeille lainamäärille ja matalan lainan osakkeet ovat melko vetovoimaisia - vaikka lainamäärä ei sinänsä vaikuta siihen, miten yhtiö menestyy markkinoilla.

Kommentit

Comments powered by Disqus